НОВИНИ

Множество сигнали за нередности в дом за възрастни във Варна - направени ли са проверки?

bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 16.11.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

След като излъчихме репортаж за 77-годишен мъж от Варна, оказал се в ролята на заложник в дом за възрастни, в редакцията ни постъпиха много други сигнали. Близки на настанени там хора заявиха, че са се сблъскали с подобни проблеми и могат да разкажат за редица нередности в дома.

Възрастният мъж беше настанен в болница, след което почина. Дъщеря му Невяна каза преди БНТ, че в групата от пострадали от дома вече са се събрали около 50 човека.

"Още няма резултати от досъдебното производство, тъй като още не е приключило", допълни тя.

Георги Мезан разказа, че неговата баба е постъпила в същия дом, но след 20 дена също е починала.

"Беше в добро физическо здраве, но с деменция. Движеше се, макар и бавно. Беше изписана, след като почина. Обещаваха ни, че ще я извеждат, ще ѝ помагат да се движи, но нито веднъж не са я извели навън, дори когато майка ми и баща ми са дошли да я видят", каза Георги.

В студиото на "Денят започва" темата коментира директорът на специализираната дирекция в Агенция за качеството на социалните услуги към социалното министерство.

"Картината е потресаваща. Агенцията е създадена преди една година, хората, които могат да извършват проверки са 50 души за цялата страна за всички видове услуги", обясни Николина Иванова.

Агенцията за качеството на социалните услуги прави актове за административни нарушения и сигнализира до компетентните органи. Санкцията при първо нарушение от 3000 до 4500 лева.

"Недопустимо е в един дом едновременно да има хора с физически и психически заболявания. По отношение на рецептите и лекарствата, които се изписват, отношение имат здравните органи", заяви Иванова.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал до БНТ: Серия от измами за несвършени ремонти в София
Сигнал до БНТ: Серия от измами за несвършени ремонти в София
Софийски градски съд постанови спиране на вписването на решенията от конгреса на БФС
Софийски градски съд постанови спиране на вписването на решенията от конгреса на БФС