НОВИНИ

Политическият пъзел: Как ще продължат разговорите за кабинет?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:18, 22.11.2021
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Слушай новината

От "Демократична България" подчертаха, че влизат в преговорите с ясни приоритети с акцент върху съдебната реформа. Ръководството на БСП избраха Корнелия Нинова начело на преговорния екип за съставяне на правителство и обвини вътрешната опозиция в партията в опит за провал на преговорите. ГЕРБ заявиха, че са във форма и че няма да пречат на преговорите за кабинет.

Преговорите на 18-те работни групи по секторни политики започват утре в 10.00 часа сутринта и ще се излъчват онлайн.

Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев влизат в преговорите за кабинет утре с увереност, че продължаването на промяната ще бъде факт.

Петков и Василев: От вторник започваме да работим, за да направим България едно много хубаво място

Като победител на парламентарния вот коалицията ще получи от Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Асен Василев подчерта, че над 90% от поддръжниците на "Продължаваме промяната" са подкрепили действащия президент за втори мандат.

"Искам да ви кажа, че от следващата седмица, вторник, както сме се разбрали с другите партии, започваме да работим детайлно, така че да съставим ясен, конкретен, точен план как да направим България едно много по-хубаво място за живот през следващите 4 години", заяви Василев

Нинова: Разговорите ни с Кирил Петков са за 4-годишен мандат, имена не сме обсъждали

Екипът за преговори за правителство на БСП ще бъде ръководен от Корнелия Нинова, а Изпълнителното бюро на партията одобри днес съставите на 18-те работни групи, които ще преговарят по отделните секторни политики.

Разговорите с "Продължаваме промяната" ще са за 4-годишен мандат, подчерта снощи Нинова.

"Ние предложихме нашите мерки за 100 дни, тоест най-спешните, сега - антикризисните - как да помогнем на хората, как да се преодолее икономическата криза. Те са приемливи за тях. Оттам нататък обаче са дългосрочните политики за истинската промяна на досегашния модел. Ние продължаваме да твърдим, че тя не се е случила още", коментира тя.

БНТ: Каква е гаранцията, че при ново ръководство на БСП през януари коалиционното споразумение за ново правителство, ако бъде подписано, ще се спази?

- Не бързайте. През януари ще имаме конгрес на 22-ри, след това ще се отвори процедура за пряк избор. Който бъде избран за председател, той ще изпълнява решенията на колективните органи, а те остават същите.

Докато Нинова коментираше от "Позитано", един от основните ѝ опоненти в партията Кирил Добрев беше в щаба на победителите.

"Днес е един много хубав ден, а проблемите за Нинова започват от днес, благодаря!", заяви Добрев.

ИБ на БСП: Някой иска да провали преговорите за правителство

По повод разпространявана информация, че по искане на 1/3 от членовете е свикано присъствено заседание на НС на БСП утре, днес от ИБ на БСП съобщиха, че до момента такава подписка в деловодството не е постъпвала. Затова определят тази новина като фалшива. Завяват също, че целта очевидно е да се създава изкуствено напрежение, за да се блокират преговорите за съставяне на правителство.

Като част от "Демократична България" съпредседателят на движението на Зелените Борислав Сандов потвърди за БНТ, че той лично ще бъде част от работните групи, с които коалицията ще участва в преговорите за съставяне на кабинет.

"Ще съм водещ говорител от страна на ДБ за сферите околна среда и туризъм, така че ще имам водеща роля в този процес", заяви той.

Разговорите до момента, а и от утре, са само за политики, а не за постове потвърди Сандов. Не отчете обаче какви са надеждите на партията му.

"Очакването е "Зелено движение" да имаме възможност да променим политиката в България, свързана с околната среда, защото са натрупани много проблеми. Персонални варианти не са обсъждани, но явно има очакване от част от моите колеги, а и в по-широка част на обществото за това аз да поема това министерство", коментира Сандов.

ДБ влиза в преговорите с ясни цели, насочени приоритетно към реформа в съдебната система, каза още Сандов, но не отговори дали вижда Христо Иванов като бъдещ правосъден министър.

Тома Биков: Анастас Герджиков е отчетлива алтернатива на Румен Радев

Коментари за бъдещото управление на страната дойдоха и от опозицията . ГЕРБ е във форма и като втора по големина парламентарна група ще бъде силна и конструктивна опозиция, заяви в "Денят започва" по БНТ Тома Биков.

"Оформя се, ако имат така интелектуалния ресурс да го изградят, едно ляво либерално управление, което практически е алтернатива на нашето управление от последните 4 години. Аз в момента не мога да преценя колко дълго може да издържи едно такова управление. То ще има, според мен, някакви геополитически задачи вместо национални", заяви Биков.

От ГЕРБ казаха още, че по никакъв начин няма да пречат на преговорите и желаят успех в съставянето на правителство, въпреки различните програми на които стъпват преговарящите.

Нито една от другите политически сили, които ще бъдат част от следващия 47-и парламент не коментира нито снощи, нито днес победата на Румен Радев и преговорите за кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балотажът в цифри: Как гласувахме у нас, в чужбина и по партийни електорати
Балотажът в цифри: Как гласувахме у нас, в чужбина и по партийни електорати
Виктория Томова започна с победа в Дубай
Виктория Томова започна с победа в Дубай