Над 5000 домакинства в София ще бъдат с нови екологични печки

Айше Сали
от Айше Сали
16:08, 22.11.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Над 5000 домакинства в София ще бъдат с нови екологични печки, а 84 са се отказали след одобрение по програмата на Столичната община, която осигурява безплатно заменяне на старата печка на дърва и въглища с по-екологична - на газ или на пелети.

Данните бяха представени от столичния кмет Йорданка Фандъкова при проверка в едно от домакинствата, които са се възползвали от мярката.

Най-вече благодаря на гражданите, защото без тяхната подкрепа не бихме се справили с тази толкова важна задача. Знаете, проучванията показват, че около 30% от запрашаването на града се дължи именно на отоплението на дърва и въглища. Затова тази мярка е толкова важна, подчерта столичният кмет.

Фандъкова коментира и решението на Софийския градски съд, което гласи, че трябва да бъдат предприети мерки за борба със замърсяването на въздуха. Столичната община е взела решение да не го обжалва.

Не можем да се съгласим, с това че бездействаме, защото виждате, че работим по стимулиране на гражданите. В същото време смятам, че темата за въздуха е една от най-важните теми в града. Да не кажа и най-важната, защото засяга здравето на хората, здравето на децата и по тази тема не мога да допусна да има разправии и препирни, включително в Столичния общински съвет. Затова взех решение да не обжалваме това решение на съда. Ще изпълним всичките 4 анализа, които съдът ни предписа, коментира Фандъкова.

84 домакинствата обаче са се отказали от възможността да се възползват от програмата след като са били одобрени по програмата на Столичната община. Причината е повишаването на цените на горивата и суровините за отопление.

Това е мое много голямо притеснение и трябва да се намери и механизъм на национално ниво, за да се решат тези тежки проблеми, свързани с повишаването на цените на горивата, защото това означава, че вместо да вървим напред, ще се върнем назад, каза Фандъкова.

Кметът на София обяви, че е възложила до 6 месеца да бъде въведена първата нискоемисионна зона за автомобили в града.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Цената на тока за бизнеса продължава да расте
Цената на тока за бизнеса продължава да расте
Първи обвинения за фалшивите удостоверения за ваксинация в Гърция
Първи обвинения за фалшивите удостоверения за ваксинация в Гърция