НОВИНИ

От нашите пратеници: Над 23 000 гласували в Турция, над 95% за Герджиков

bnt avatar logo
от БНТ
11:45, 22.11.2021 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Анастас Герджиков и Невяна Митева печелят гласовете на българите в Турция. Там са гласували над 23 000 души, показват данните при 94% обработени протоколи.

Над 22380 са за Герджиков, а над 1860 - за Радев. Изборите преминаха без видими нарушения, при изключително ниска избирателна активност и на фона на дипломатическо напрежение между Турция и България.

Между 23 000 и 24 000 души гласуваха на изборите на втория тур за президент и вицепрезидент, като над 95% от тях са предпочели Анастас Герджиков и Невяна Митева.

Изборният ден премина без видими нарушения, за разлика отпреди седмица, когато членове и председатели на секционни избирателни комисии гласуваха вместо избирателите, а на места им помагаха с непозволени средства.

На изборния ден нямаше опашки пред секциите от желаещи да гласуват. На места членовете на комисиите и наблюдателите, командировани специално от България, бяха повече от хората, дошли да упражнят правото си на вот.

Въпреки липсата на гласоподаватели, изборният ден не мина без напрежение около въпроса къде да бъдат попълвани декларациите от изселниците - вътре, собственоръчно, пред членовете на секционните комисии или пред изборните помещения с чужда помощ.

"И аз съм изненадана, защото, противно на моите колеги, аз мислех, че тази седмица също ще има висока избирателна активност. Не знам колко точно е избирателната активност в България, но може би и тук, както и в България, хората вече не желаят постоянно да идват в изборните секции", заяви Сузана, член на секционна избирателна комисия.

"Основно имаше проблеми в няколко секции сутринта, докато нещата не се стиковат. Това са традиционните нарушения на Изборния кодекс. Говорене на друг език освен българския в изборното помещение, хора, които водят други хора да гласуват, като според Изборния кодекс един човек може да придружава само двама души, а тук се случва, че един човек придружава много хора. Понякога поглежда в екрана и нямаме тайна на вота", допълни Константин Бачийски, наблюдател.

На изборите през месец април в Турция гласуваха 22 000 души, през юли - 27 000, преди седмица - 87 000, този път активността е около 24 000.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Александър Марков.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Задължителната ваксинация срещу COVID-19 трябва да бъде "крайна мярка"
СЗО: Задължителната ваксинация срещу COVID-19 трябва да бъде "крайна мярка"
Григор Димитров запазва позицията си сред най-добрите
Григор Димитров запазва позицията си сред най-добрите