НОВИНИ

Проф. Анастас Герджиков: Ниската избирателна активност е сериозен проблем

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:18, 22.11.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Ниската избирателна активност е сериозен проблем, според загубилия президентските избори кандидат. Проф. Анастас Герджиков заяви, че отговорността за загубата е негова. Отчете грешки в своята кампания, но и отбеляза, че за конкурента му е работила цялата държавна машина.

Анастас Герджиков първо поздрави спечелилите изборите Румен Радев и Илияна Йотова.

"Всички се надяваме през следващите пет години за доброто на българския народ да се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози от последните седмици", каза Герджиков.

Благодари на щаба, с който направи кампанията си, на инициативния комитет, издигнал кандидатурата му, както и на пратиите, които са го подкрепили. Коментира, че заедно с Невяна Митева не съжаляват, че са влезли в тази надпревара.

"Смятахме, че има начин да преодолеем разделенията и да продължим обединени към изхода от кризата и най-вече, защото се притеснявахме, че демокрацията е в опасност. Аз ви уверявам, че ще намерим начин да продължим и вашия глас ще продължи да се чува", каза Герджиков.

Очерта две групи причини за загубата. Една са грешки в кампанията му - не са успели да убедят хората във визията си и да спечелят доверието им. Втората група причини видя в действията на конкурента си и държавната машина.

"Първо това, че през цялото време нашите съперници, вместо да изтъкнат това, което са направили или да посочат някакви наши грешки или пък да отговарят на нашите въпроси за техните грешки през последните 7 месеца, не престана в продължение на 40 дена повтаряха само едно - вие сте свързани с дадени партии и хора. Целият държавен апарат работеше за действащия президент. Това означава, че репресиите на силовите министерства бяха в полза на тази кампания на г-н Радев", каза той.

Герджиков заяви, че няма да продължава своя път в политиката и се връща в университета, където е преподавател от много години.

Герджиков: Като ректор се връщам след два дни, когато ми свършва отпуската и ще обсъдим с колегите дали това да продължи да е така.

БНТ: Колко време ви оставаше от мандата?
- Две години.
БНТ: Още не сте взели решение или?
- То не зависи само от мен, аз искам да го обсъдя с колегите ми.


Според Герджиков проблемът с ниската избирателна активност е защото политиката се е партизирала, партиите се борят за власт, а не предлагат идеи и визии за развитието.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тома Биков: Анастас Герджиков е отчетлива алтернатива на Румен Радев
Тома Биков: Анастас Герджиков е отчетлива алтернатива на Румен Радев
Радев: Хората показаха, че искат промяна и скъсване с корупцията
Радев: Хората показаха, че искат промяна и скъсване с корупцията