НОВИНИ

Ваня Нушева, "Прозрачност без граници": Внушенията за изборни фалшификации не са се оправдали

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 22.11.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Внушенията за изборни фалшификации не са се оправдали, а машинното гласуване е имало силно позитивно въздействие на тези избори. Това обясни Ваня Нушева, експерт в "Прозрачност без граници" в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

Според нея възможностите за грешки и боравене с бюлетините, неправилното броене, съзнателното манипулиране на изборните резултати са практики, които са намалели при машинното гласуване.

"В сравнение с предходни избори продължават практиките за въздействие на избирателите чрез предоставяне на дарения, на социалните помощи, на средства в натура. Това е практика, която продължава да се използва особено в малките населени места, особено при социално уязвимите граждани. Трябва да се замислим каква е ролята на различните институции. Включително на социални служби. Това е въпрос, на който трябва да намерим решение.

Продължава да стои на дневен ред и начинът, по който се съставят избирателните списъци. И на предишния тур и на сегашния тур получавахме обаждания от граждани, които не могат да гласуват поради факта, че постоянния и настоящия им адрес са на различни места. Хората в съвременния свят са изключително мобилни", казва Нушева.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирена Анастасова: Вътрешните проблеми на БСП не трябва да попречат на разговорите за правителство
Ирена Анастасова: Вътрешните проблеми на БСП не трябва да попречат на разговорите за правителство
От МОК твърдят, че изчезналата Пън Шуай е жива и здрава
От МОК твърдят, че изчезналата Пън Шуай е жива и здрава