Очаквано ли спечели Румен Радев - коментар на социолозите

от БНТ
08:50, 22.11.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

В студиото на "Денят започва" резултатите от изборите и очакванията за втория мандат на Румен Радев коментираха Боряна Димитрова, социолог от "Алфа рисърч" и Кънчо Стойчев - социолог от "Галъп".

Според Димитрова разликата между двамата кандидати е била очаквана.

"Румен Радев беше фаворит на президентския пост, още преди да започне изборният маратон. Преди месеци даже изглеждаше по-висока подкрепата и на втория тур. Включването на Анастас Герджиков определено създаде повече възможност за избори. Определено интрига в изборите. Жалкото беше, че българските граждани можаха да видят само един дебат, защото в такива дебати може да се сравни позицията, визията на кандидатите, начинът им мислене. Иначе кампанията остава в рамките на клишетата, в рамките на образите, които са схематично представени и от двете страни. В случая Герджиков беше оставен в един клишета, Радев беше в линията, в която беше поел и последната година. Битката на предварително очертаните образи възпроизведе този резултат", категорична е Боряна Димитрова.

Кънчо Стойчев смята, че изборите бележат край на един процес, който започна в началото на миналото лято с протестите.

"Страната пое по пътя на политическа стабилизация. Този път няма да е нито бърз, нито лесен, но така или иначе има пречупване. Резултатът не е изненадващ, тъй като съотношението, което се оформи с протестите, а именно 2 към 1 в полза на протестиращите, на промяната срещу управлението на ГЕРБ се запазва. Колкото до участието на Герджиков - който и да беше на негово място - както има един термин в шахмата - полето е бито, там не може да оцелее фигура. Но ГЕРБ нямаха избор, направиха най-добрия избор", казва Кънчо Стойчев.

Според социолозите на българската политическа сцена настъпва едно разграждане на старите партии.

Кога прогнозират, че ще се състави правителство - вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Голдън Стейт Уориърс с нова победа в НБА
Голдън Стейт Уориърс с нова победа в НБА
Ирена Анастасова: Вътрешните проблеми на БСП не трябва да попречат на разговорите за правителство
Ирена Анастасова: Вътрешните проблеми на БСП не трябва да попречат на разговорите за правителство