НОВИНИ

Валежи и застудяване в близките дни

bnt avatar logo
от БНТ
13:23, 22.11.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

С намалението на облачността температурите сутринта в много райони от страната, включително и в София, паднаха под нулата. Най-студено беше в Кюстендил и Кнежа - минус 4°, Видин - минус 3°. Съществено по-високи са минималните температури по Черноморието - Варна 6 градуса, нос Емине - 9°.

Максималните температури и днес ще останат по-високи от обичайните, между 13 и 18 градуса. Но започналото увеличение на облачността ще продължи и в края на деня на места в западните райони ще превали. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югозападен вятър.

И през нощта, и утре ще бъде облачно и на много места ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса, а максималните - от 7° в североизточните райони до 15° в южните, в София - около 9°. Ще бъде и ветровито, с умерен вятър от север-северозапад.

Облачно, на места с превалявания, ще бъде и по Черноморието, където ще духа умерен северен вятър. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Значителна ще бъде облачността и в планините, с валежи и от дъжд, и от сняг, като границата ще бъде на около 1400-1500 м височина. Ще духа умерен вятър с посока от запад-северозападен. Максимални температури в курортите - от 3° на Алеко до 8° в Банско.

С валежи, предимно от сняг, ще е в Северна Европа и на места в Европейска Русия. Проливни валежи, на места значителни по количество, се очакват на Пиренейския полуостров и Апенините. Причината - средиземноморски циклон, който ще окаже влияние на времето и на Балканите, включително и у нас. По-съществени ще бъдат валежите в Южна Гърция и Европейска Турция.

У нас през нощта срещу сряда ще продължи да вали, а с продължаващото застудяване, границата между сняг и дъжд ще се спусне до около 800 - 900 метра надморска височина.

През деня облачността ще започне да се разкъсва и до вечерта ще намалее. Повече слънчеви часове ще има в четвъртък. След това отново се очакват валежи, но температурите ще се повишават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външният министър на Турция поздрави Румен Радев за победата
Външният министър на Турция поздрави Румен Радев за победата
Играч на Барселона спечели приза „Golden Boy”
Играч на Барселона спечели приза „Golden Boy”