НОВИНИ

10-годишно момиче дарява приходите от книгата си на болно бебе

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 22.11.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

10-годишно момиченце написа книжка, а приятелката ѝ нарисува илюстрациите към нея. С помощта на семействата си двете ще я продават благотворително, за да помогнат на друго дете, което се лекува.

Макар и само на 10 години, четвъртокласничката Никол вече е и автор на детска книжка – разказва история за кончето Сапфир, което намира вълшебен рубин, за да помогне на болната си майка кобила.

Аз прекарах цялата си лятна ваканция, за да я напиша. Сестра ми ходи на конна езда и много обича кончета и тя ме помоли да бъде с конче, обяснява Никол.

Автор на красивите илюстрации в книжката е друго дете.

Тя ме покани, за което аз много ѝ благодаря и ми каза какви иска да са рисунките и аз ги направих. Не всички рисунки се получаваха с лекота, едната трябваше да я направя за няколко часа, но се справих и беше забавно, признава Ралица.

Книжката бързо набрала почитатели и тогава родителите предложили на Никол да дарява парите от всяка продадена книжка за лечението на малката Алекс, която се нуждае от няколко сериозни операции, за да проходи.

Според мен тя е много сладка и трябва да ѝ дадем шанс да проходи. Аз съветвам всички, които гледат, ако имат възможности и средства, които могат да го направят, защото не всички са добре и живеят толкова хубаво, колкото нас, казва Никол.

Болното момиченце и родителите му в момента са в Америка, тъй като му предстоят няколко сериозни операции. Макар и от разстояние, те усещат подкрепата и любовта на малката Никол и нейните читатели. Често пращат снимки и информация за лечението на детето си.

Сега е моментът да кажем на всички – възпитавайте децата си да са добри. Да са съпричастни не само към нещата, които им харесват, а и към такива идеи, за която ние се борим всъщност. Благодарение на таланта на Никол, да помогне на Алекс да проходи. И ние това искаме всъщност. Следващия път Алекс да седне тук, на моето място и вие да ѝ вземете интервю и тя да тича. Това е, което искаме, казва майката на детето.

Репортер: Александра Ничева

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без публика в следващото домакинство на Олимпик Лион
Без публика в следващото домакинство на Олимпик Лион
"Осиновете врачанско семейство" - инициатива помага на деца от Северозапада в нужда
"Осиновете врачанско семейство" - инициатива помага на деца от Северозапада в нужда