НОВИНИ

Цял блок е наводнен от фекални води заради неизправна канализация в Добрич

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 22.11.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Четвърта седмица фекални води се изливат в западната част на добричкия квартал "Добротица" и вече има наводнени гаражи. Най-потърпевши от ситуацията са жителите на блок 36, които не могат да се преборят с ВиК за отстраняване на проблема, затова са разпратили писма до всички институции с молба за помощ. Потърсиха за съдействие и екипа на БНТ в Добрич.

Най-вероятната причина за разлива е запушване на главната канализация. Миризмата, която се носи по цялата улица е неописуема, а жителите на блока споделят, че се усеща чак до петия етаж. Най-притеснени са обаче хората от първия етаж на 7-входната жилищна сграда.

Притеснението е голямо, защото има вероятност да започне да се връща по тръбите, по тръбопровода. Гаражът ми единствено е пълен с фекалии, ама трябва да чакаме да стигне до първия етаж ли, казва Румен Атанасов.

Точно пред нашия гараж е първата шахта, от която излиза мръсотията, не може кола да мине, казва Анка Митева.

Жителите на блока не смеят да ползват гаражите си по предназначение и само ги отводняват. Прихождащите автомобили обаче разнасят нечистотиите навсякъде. Освен това, преливащите фекални води влизат в шахтата за дъждовни води, подчертава домоуправителят Димитър Цанев.

Смесват се двете води и можете да си представите какво става! В момента можем да се радваме, че не е 35 - 40 градуса лятото, казва Цанев.

Първият сигнал до ВиК Добрич е подаден на 27 октомври.

След многократни сигнали и до диспечер, намерих телефон и на началника на градски район г-н Маразов – с него съм разговарял 3 - 4 пъти, но ефектът беше никакъв. Съпругата ми пусна жалба до РЗИ Добрич, казва Тихомир Пилев.

От Здравната инспекция потвърдиха, че веднага са изпратили предписание до водния оператор за отстраняване на аварията.

Докато ежедневно газят в мръсната вода, хората подават сигнали още до местната и централната власт.

Колегите са разговаряли с ВиК над 10 пъти – като реакция до момента нямаше никаква. Комуникацията винаги сме се старали да е партньорска, защото ВиК е държавно дружество, но те трябва да са пределно наясно, че оперират на територията на нашата община и аз няма да позволя хората да мизерстват, заради бездействието на ВиК, казва Йордан Йорданов, кмет на Община Добрич.

От водното дружество отказаха да застанат пред камерата ни и обещаха утре да изпратят екип, който да отстрани аварията. Предположиха, че тя се дължи на счупена канализационна тръба.

Два часа след разговора ни обаче на мястото вече имаше техни екипи с техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Осиновете врачанско семейство" - инициатива помага на деца от Северозапада в нужда
"Осиновете врачанско семейство" - инициатива помага на деца от Северозапада в нужда
Майкъл Карик: Ще дам всичко от себе си за клуба
Майкъл Карик: Ще дам всичко от себе си за клуба