НОВИНИ

Вторият мандат: Първите важни задачи и предизвикателства пред Румен Радев

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:58, 22.11.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Кои са първите сериозните предизвикателства пред Румен Радев във втория президентски мандат и предстоящите задачи, върху които да съсредоточи вниманието си?

Радостта от победата бързо ще трябва да отстъпи място на важните задачи пред новия стар президент Румен Радев. В следващите дни предстои да свика новото Народно събрание и да проведе консултации с политическите сили за излъчване на редовно правителство.

Да спомогне, но не да бъде архитект, да спомогне казвам, за съставянето на тази коалиция. Като тази помощ не е реално да се меси в работата на партиите, а по-скоро да напомня каква е рамката на промяната, а именно борба срещу корупцията и бързо решаване на най-наболелите проблеми на обществото като здравната и социалната криза, казва Слави Василев, анализатор.

Според социолога Боряна Димитрова президентът трябва да бъде по-настоятелен при консултациите за сформирането на редовно правителство.

Но се надяваме, че този път и президентът ще бъде много по-настойчив в посредничеството си за съставяне на правителство, защото това не беше факт в предишните парламенти.

Председателят на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов посочи, че пред страната стоят трудни решения, но е убеден, че за Радев посоката е ясна.

Концентрация на власт няма, има нарастване на влияние в резултат на вота на народа. Друг е въпросът , че от много време насам, за пръв път от 6 години президент и възможно мнозинство в парламента ще бъдат партньори около едни и същи базисни ценности и принципи на управление.

Очаква се в следващите дни президентът да представи и готвените промени в Конституцията.

Той самият каза, че индивидуалната конституционна жалба би могла да бъде една такава тема, но предстои да видим, казва Слави Василев, анализатор.

Евроинтеграцията на Република Северна Македония отново ще е в обсега на вниманието ни. Тема, по която президентът Радев има ясна позиция.

Много е важно и президентът съм сигурен го знае, че е важно да задържим курса, който ние държим, защото атаките към България са отвсякъде. Аз съм твърдо убеден, че при избирането на Радев с толкова сериозен резултат, му вдъхва кураж, казва Слави Василев, анализатор.

Това са очакванията. Какво ще ни поднесат следващите 5 години, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на пожарната във Варна пред БНТ: Огънят в дома за възрастни хора в Рояк вече е загасен
Шефът на пожарната във Варна пред БНТ: Огънят в дома за възрастни хора в Рояк вече е загасен
Стоилов пое вината след равенството с Ботев Враца
Стоилов пое вината след равенството с Ботев Враца