Гълъб Донев: Средният процент за увеличение на пенсиите ще бъде 12.5%

от БНТ
19:10, 03.08.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
гълъб донев средният процент увеличение пенсиите 125
Слушай новината

Философията на преизчисление на пенсиите, предложена от служебното правителство, е много проста - спазване на принципите на социалното осигуряване и запазване на модела такъв, какъвто той е разработен още през 1999-2000 г. Това каза в "Още от деня" служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Той поясни, че колкото по-голям е доходът, върху който сме се осигурявали, колкото по-дълъг е периодът на осигуряване, толкова по-висока ще бъде пенсията, която ще получаваме.

"Затова предложихме да се увеличи коефициентът за осигурителен стаж, така че да може участието в осигуряването да бъде отчетено и да носи много по-голям доход, отколкото моделът, който се предлага за преизчисляване при средноосигурителен доход, защото лицата, които попаднат по този модел, няма да имат принос към него", каза Гълъб Донев.

Социалният министър обясни, че средният процент за страната ще бъде 12.5. Социалната пенсия ще нарасне с 14.3%, минималната пенсия ще нарасне с 13.3%, съответно с по-малък процент ще нарасне максималната пенсия, която ще бъде ограничена с таван до 1500 лв.

С модела, който предлагат, почти запазват размера на трансфера от държавния бюджет към ДОО за тази и следващата година.

Министър Донев увери, че няма да се увеличи дефицитът в НОИ, ако се спазват принципите, и по този начин ще се гарантира стабилност на системата и постепенно намаляване на необходимия дял от държавния бюджет.

"Не познавам лично посочената за министър на труда и социалната политика, чувал съм за нея задочно за работата ѝ в БАН", каза за номинираната от "Има такъв народ" Теодора Пенева служебният социален министър и изрази надежда всеки един от предложените да е професионалист в своята област.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отцепиха района около Пентагона заради стрелба
Отцепиха района около Пентагона заради стрелба
Русе отбеляза 142 години от създаването на военноморските сили
Русе отбеляза 142 години от създаването на военноморските сили