НОВИНИ

Гълъб Донев: Сроковете за предоговаряне на ПВУ може да се окажат клопка

живо премиерът инспектира изграждането национална детска болница
bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 13.01.2023
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде продължителен процес, а срокът до 31 март, заложен от депутатите, може да постави клопка пред тази реализация. Това коментира премиерът Гълъб Донев.

Той допусна, че тази "клопка" със срока е възможно да е поставена умишлено.

"Работим за това да отстояваме националния интерес на България - това, което е заложено от предходното редовно правителство с тези намаления да бъде предоговорено. Да бъде предоговорена включително, ако се наложи, и базовата година, която се взима под въпрос. Действаме, не сме останали на това разпореждане на парламента, но това е времеемък и дълъг процес. Само оценката на ЕК отнема около 2 месеца, а оттам нататък ще се водят разговори с всички държави членки. Така че сроковете на Народното събрание може да се ни се виждат много подходящи, но има рискове, които може би и нарочно Народното събрание с тези срокове, с които задължават и ЕК, служебното правителство и останалите държави, поставят клопки пред тази реализация", посочи той.

Следващата седмица вицепремиерът Атанас Пеканов започва разговори и консултации с отделните структури на ЕК за това каква процедура да се следва за това решение на народното събрание.

"Това е, може би, любимото занимание на Народното събрание - да възлага на служебното правителство да извърши някакви действия. Искам да обърна внимание, че тук депутатите задължиха не само служебното правителство с този срок, но и ЕК, което е нещо, което оставям без коментар - дали депутатите могат, освен служебното правителство, да задължат и ЕК да отвори наново плана, да извърши съответните оценки - такива оценки се правят в рамките на два месеца. Тук Народното събрание задължава и останалите 26 членки, защото всяка промяна на такъв план изисква процедури и от другите страни. Така че, представете си как Германия, Франция и другите държави трябва да се съборазят със срока, наложен от Народното събрание. Това е прецедент – нито една друга членка на ЕС не е поставила въпроса за преразглеждане на националните им планове", каза Донев.

Служебният премиер призова междувременно да не спира работата по останалите проекти, заложени в Плана.

Той изтъкна, че е оптимист, че партиите от 48-ото Народно събрание ще намерят начин да излъчат редовно правителство.

Към момента Гълъб Донев не е разговарял с президента за следващ мандат начело на служебно правителство. До нов служебен кабинет би се стигнало, ако се провали изпълнението и на третия мандат и се стигне до нови избори напролет.

Служебният министър-председател Гълъб Донев и министрите на здравеопазването Асен Меджидиев и на регионалното развитие Иван Шишков провериха напредъка на проекта по изграждането на Национална детска болница в София.

Създаването на Национална детска болница бе обявено за приоритет за служебния кабинет. С изграждането ѝ ще се осигури достъп до модерно, комплексно и отговарящо на всички европейски стандарти лечение за малките пациенти.

С решение на Министерския съвет от 2 ноември 2022 г. беше прието новото лечебно заведение да бъде построено върху терен в кв. "Горна баня" на столичния район "Овча купел", който се намира в непосредствена близост до болницата по ортопедия"Проф. Бойчо Бойчев".

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев изтъкна, че е предвидено по проект към детската болница да бъде изграден хотел, рехабилитационен център, който да ползва местната минерална вода и хеликоптерна площадка за спешните случаи от цялата страна.

Той отбеляза, че обектът е от национално значение. Болницата ще обхване всички специалности и ще бъде направен опит да бъде оборудвана с модерна апаратура, каза още Меджидиев. За реализацията на проекта ще се ползват експертни консултации от Израел, Великобритания и други държави.

Меджидиев изрази надежда реалното строителство да започне следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бостън надви Бруклин в дербито на върха на Изток
Бостън надви Бруклин в дербито на върха на Изток
Разбиха мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия
Разбиха мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия