НОВИНИ

Гълъб Донев в НС: Служебното правителство няма собствена политика за доходите

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:11, 11.11.2022 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Темата за доходите днес е в центъра на работата на депутатите. Премиерът Гълъб Донев каза по време на парламентарния контрол, че служебното правителство не може да има собствена политика по доходите и така той отговори на обвиненията на БСП, че не са предприети мерки за подкрепа на хората през тежките зимни месеци.

От ляво предупредиха, че с удължаването на бюджета през следващите месеци на практика се замразява политиката по доходите. Изразиха и несъгласие понятието енергийна бедност да бъде въведено в страната чак през 2024 година.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Всички знаем, че цените и инфлацията са важни. Благодарение на участието ни в предишното ни правителството се реализира политика за увеличаване на доходите, увеличихме минималната заплата на 710 лева, ваучерите на храна, майчинството, пенсиите. С това помогнахме на милиони българи да минат през тежките зимни месеци. Оставихме 9 милиарда в хазната и 1 милиард лева излишък. Сега сме изправени пред увеличаване на цените, предложение за замразяване на доходите от служебното правителство. Това са работещи бедни. Отдавна настояваме да приемем понятие енергийна бедност. Вчера научаваме, че от социалното министерство настояват това да влезе от 2024 г. Прагът на бедност ще влезе в сила от 1 юли, тоест през първите тежки месеци няма да подпомогнем бедните".

От своя страна, служебният премиер изреди всички мерки, които са били предприети в подкрепа на хората през тежките зимни месеци като посочи, че са отделени допълнително 20 млн. лева за онези, които са останали извън обсега на помощите за отопление.

Гълъб Донев - служебен министър-председател: "Служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите, включително и тяхното увеличение, а е длъжно да се съобразява с действащото законодателство. Предлагаме да се удължи действието на бюджета за 2022 до момента, в който бъде съставено редовно правителство. Правилно отбелязахте политиките, които са свързани с доходите. С този законопроект са предложени две мерки под формата на данъчни облекчения - ваучери за храна и за деца с увреждания. Това, което направи кабинетът ни по отношение на доходите, е да отпусне 20 милиона лева към семейства, които да са извън обсега на подпомогнатите за отоплението през зимата. Допълнително са включени 40 000 лица и семейства. Една дългосрочна политика по доходите трябва да се разработва и изпълнява от редовно правителство. Затова служебното правителство не формира политика по доходите, а изпълнява тази от предходното правителство".

снимка: Пресцентър на БСП

"Или си противоречите, или не си говорите в МС, или не знаете какво правите. Цитат от социалния министър: "Служебният кабинет ще предложи минималната заплата да стане 770 лева." С това ви опровергавам, че не можете да направите увеличение на заплатата. Какво се промени от август до сега? Според вас не може да се прави дългосрочна политика за доходите, но може за Ф-16 и за Грипените. Знаете ли, че в Министерството на икономиката и индустрията се увеличават бордовете на държавните предприятия и второстепенните разпоредители", попита Корнелия Нинова.

Гълъб Донев - служебен министър-председател: "В МС си говорим и има чуваемост. От август Министерството на труда и социалната политика е разработила варианти за увеличение на заплатите. Но то работи затова какво да предложи на редовен кабинет. По отношение на бордовете в държавни предприятия бих ви насочил към ресорния министър, който да обясни каква е необходимостта от увеличаването на администрацията. Ще направя проверка и ще бъдете уведомени".

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Казвате, че служебният кабинет разработвал варианти за минимална заплата, за да ги предложи на редовен, редовен няма нужда от предложенията на служебния. Ако не съставим кабинет, можем до юни месец да оставим хората на студ и глад. Предлагам между първо и второ четене да направим човешки, нормални предложения. Да не подминаваме безхаберието на служебния кабинет. Господин премиер, не се измъквайте, че не знаете какво става във вашите министерства. Има масови уволнения, масово назначаване на администрация".

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ДБ попитаха как служебният кабинет би разрешил износа на горива от руски петрол
От ДБ попитаха как служебният кабинет би разрешил износа на горива от руски петрол
Роналдо повежда Португалия на световното в Катар
Роналдо повежда Португалия на световното в Катар