НОВИНИ

"Галъп": 50,5% не одобряват свалянето на правителството

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:26, 27.06.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Обществото е разделено в мненията си за случващото се в страната. Сред инстинктивните моментни реакции към начина на сваляне на правителството с малко преобладава по-скоро симпатията към правителството на Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици (която се вижда и в одобрение за Никола Минчев). Предпочитанията закономерно са по-скоро за съставяне на правителство в този парламент, макар и тук мненията да са раздвоени. В потенциала за съставяне на ново правителство в този мандат надделява „Продължаваме промяната“ пред ГЕРБ. Вината за падането на властта се вижда главно и в грешки на самата власт и не са получили широко разпространение част от обясненията, свързани с различни задкулисни планове. Френското предложение по проблема със Северна Македония не е убедило обществото, че интересите на България са спазени.

Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж сред представителна извадка от 800 души, проведен между 23 и 25 юни.

48,1% одобряват свалянето на правителството, но други 50,5% не одобряват свалянето му. Данните сочат поляризация и известна консолидация на привържениците на правителството – дошла явно като реакция към начина, по който това правителство бе свалено, както и към момента на свалянето му.

35,3% виждат в днешната ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента, но 59,2% смятат, че ситуацията е проблем за страната ни. Останалите се колебаят. Затова и по-скоро надделяват надеждите да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат – 57,9% срещу 40,6%, които искат избори.

Като че ли надделяват очакванията отново ПП да съставя правителство (40,3%) срещу възможността ГЕРБ да състави правителство (18,2%) или други различни формати с трети мандат (дялове под 10%). Никола Минчев пък е получил одобрение – положителните оценки надделяват над отрицателните и са 39%, отрицателните – 31,6%, а неутралните – 19,8%. Останалите се колебаят.

По повод чутите досега обяснения за падането на правителството, обяснението, че носи собствена политическа вина (65,2% съгласни срещу 33,6% несъгласни) надделяват срещу обяснения от типа „имаше преврат от страна на мафията“ (41,6% съгласни, но 51% несъгласни), „свали го Русия“ (19,5% съгласни срещу 72,7% несъгласни) и т.н.

Френското предложение е оставило засега разочарование. 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси, но отчетливо мнозинство от 59,5% смята, че интересите ни не са отчетени. Останалите се колебаят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ изслуша четирима от кандидатите за генерален директор на БНТ, утре изслушванията продължават
СЕМ изслуша четирима от кандидатите за генерален директор на БНТ, утре изслушванията продължават
Кабинетът "Петков" внесе оставката си в Народното събрание
Кабинетът "Петков" внесе оставката си в Народното събрание