НОВИНИ

"Галъп": 6% преднина за ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ, ако изборите бяха днес

Специално проучване за БНТ показва моментна картина на масовите нагласи към политиката

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 15.03.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Ако изборите за Народно събрание бяха сега, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от подадените за партия, коалиция или кандидат гласове, ПП-ДБ – 19,6%, „Възраждане“ – 14,8%, ДПС – 14,7%, БСП – 10,6%, ИТН – 5,1%. Останалите гласове щяха се разпределят между различни други по-малки формации.

Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българската национална телевизия и бяха коментирани от Първан Симеонов в студиото на „Денят започва“. Изследването обхваща 810 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети.

Декларативната сигурност на гласуване в евентуални парламентарни избори е 35,4%. От всички заявили гласуване, 3,1% казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“.

Сред трите основни институции на политическото представителство и власт у нас с най-високо одобрение е президентската: с 39,5% доверие, при 43,9% недоверие. Доверието в правителството е 15,1%, а недоверието – 75,2%, а парламентът е с 12,2% доверие, при 80,2% недоверие.

Процентите до сто са за сметка на онези, които не могат да формиран отговор.

Доверието в основните политически фигури на централната власт също показва челна позиция на Румен Радев, а доверието спрямо основните партийни лидери е пропорционално на подкрепата за партиите им.

По правило у нас недоверието към публични фигури е много по-високо от доверието. Различна е и степента на запознатост, а винаги има и различна по величина група, която се колебае в отговора си. Изключението напоследък обикновено е президентът – където стойностите на доверие и недоверие са близки.

Доверието в Мария Габриел е 24,9% , а недоверието – 52%. 16,9 на сто имат доверие на Николай Денков, а 67,5% нямат доверие. Доверието в председателя на Народното събрание Росен Желязков е 14,2%, а недоверието е 56,9%.

Изследването е проведено за БНТ между 29 февруари и 8 март 2024 г. сред 810 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 000 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деканът на Богословския факултет на СУ: На този, който ще наследи Неофит, ще му е много трудно
Деканът на Богословския факултет на СУ: На този, който ще наследи Неофит, ще му е много трудно
Нашествие на пчели не попречи на шампиона Алкарас да продължи защитата на трофея от Индиън Уелс
Нашествие на пчели не попречи на шампиона Алкарас да продължи защитата на трофея от Индиън Уелс