"Галъп": Антимигрантските нагласи се повишават по целия свят

от БНТ , Източник: БГНЕС
14:54, 23.09.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Общество
галъп антимигрантските нагласи повишават целия свят

Нетолерантността към имиграцията се е увеличила в световен мащаб, а някои от най-малко толерантните страни се намират в ЕС, сочи ново проучване. Нагласите в САЩ по принцип са против правителствената антимиграционна политика.

Глобалната толерантност към мигрантите е намаляла между 2016 и 2019 г., показа индексът за приемане на мигранти на "Галъп".

Проучването показа, че няколко от най-малко толерантните държави са от ЕС. Държавите членки се срещнаха в сряда, за да обсъдят нова съвместна миграционна политика.

Проучването на "Галъп" дава оценки на страните въз основа на нагласите на респондентите към идеята мигрантите да живеят в тяхната страна, да се преместят в квартала им и да се женят в семейството им. Средният резултат в световен мащаб е спаднал от 5,34 през 2016 г. на 5,21 през 2019 г.

Най-голям спад в толерантното отношение към мигрантите се наблюдава в Южна Америка, където няколко страни са преживели голям приток на бежанци от Венецуела. В Колумбия, която понесе тежестта на изселването, процентът на респондентите с положителна представа за мигрантите, живеещи в страната, спадна от 61% на 29%.

Отношение към имиграцията в ЕС

Белгия и Швейцария показват едни от най-големите намаления в толерантните нагласи. Белгия, където се намира Европейският парламент, отбеляза спад на резултата си с 1,33.

Държавите-членки на ЕС Унгария, Хърватия, Латвия и Словакия бяха сред десетте най-малко приемащи страни според анкетата, а още четири балкански държави попаднаха в списъка.

Друга страна, която е изиграла значителна роля в имиграционната политика на ЕС, също разкрива, че има до голяма степен негативно отношение към имиграцията. Турция, която стана дом на около 4 милиона бежанци в рамките на сделка с европейския блок, е десетата най-малко приемаща мигрантите държава според данните, събрани от "Галъп".

Въпреки това една източноевропейска държава с традиционно ниска толерантност към имиграцията отчита нарастване на положителните и толерантни нагласи. 42% от полските респонденти казват, че считат мигрантите, живеещи в страната, за нещо добро, в сравнение с 29% преди три години.

Кои държави са най-толерантни към имиграцията?

Канада оглави списъка на страните, които най-много приемат имиграцията - 94% от анкетираните имат положителни възгледи за имигрантите, живеещи в тяхната страна, следвани от Исландия и Нова Зеландия. В рамките на ЕС само Швеция и Ирландия попаднаха в топ 10.

Въпреки поредица от антиимиграционни политики от администрацията на президента Доналд Тръмп в САЩ, страната се нареди на шесто място с общо взето проимиграционно отношение. На въпрос за имигрантите, които се местят в техния квартал, 90% от респондентите в САЩ казват, че това е нещо добро.

Сред тези, които подкрепиха Тръмп, средният резултат беше 7,1 от девет. Най-голямата разлика е между по-младото и по-старото поколение с 16 до 29-годишни, отбелязващи 8,34, и тези над 65-годишна възраст, отбелязващи около една точка по-малко, на 7,37.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Де Бройне, Левандовски и Нойер сред номинираните за Играч на годината на УЕФА
Де Бройне, Левандовски и Нойер сред номинираните за Играч на годината на УЕФА
Фон дер Лайен: Въпросът вече не е дали страните ще приемат мигранти, а как
Фон дер Лайен: Въпросът вече не е дали страните ще приемат мигранти, а как