НОВИНИ

Гана срещу Уругвай: 12 години по-късно

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:06, 02.12.2022
Чете се за: 05:07 мин.
Спорт
гана уругвай години късно
Слушай новината

Изминаха 12 години откакто отборите на Уругвай и Гана играха за последно един срещу друг, а едва ли има фен на футбола, който да не помни онзи двубой на световното първенство в Южна Африка през 2010 година.

Датата е 2 юли 2010 година, а на стадион „Сокър Сити“ (понастоящем FNB) в Йоханесбург Уругвай и Гана си даваха среща в четвъртфинален сблъсък на Мондиала в Южна Африка.

Залогът в срещата бе огромен, тъй като „урусите“, предвождани от Диего Форлан, преследваха първия си полуфинал на световно първенство от триумфа им през 1950 година, докато ганайците се опитваха да станат първият африкански тим, който достига до финалната четворка на футболен Мондиал.

Над 80-те хиляди зрители в Йоханесбург пък станаха свидетели на драма, която завинаги ще остана като част от фолклора на световните първенства. Съли Мунтари даде аванс на „черните звезди“ малко преди почивката след страхотно изпълнение от дистанция, но звездата на онзи Мондиал Диего Форлан възстанови равенството скоро след началото на второто полувреме след чудесно изпълнен пряк свободен удар.

Така редовното време приключи при резултат 1:1, а и продълженията отиваха към подобна развръзка, когато дълбоко в добавеното време при разбъркване в наказателното поле на южноамериканците Доминик Адия стреля с глава и топката щеше да влезе във вратата, ако не беше Луис Суарес, който я изби с ръка току пред голлинията.

Логично това означаваше червен картон за уругваеца и дузпа за тима на Гана, която обаче бе пропусната от Асамоа Гиан и така дузпите трябваше да решат крайния победител.

При изстрелите от бялата точка футболистите на Уругвай бяха по-точни и се класираха за полуфиналите, но след двубоя най-дискутираната тема, разбира се, бяха действията на Суарес. Самият футболист дори изрази мнение, че той е направил „спасяването на турнира“ и че вече „Божията ръка“ не е притежание на легендарния Диего Армандо Марадона. На другият полюс пък бе сръбският селекционер на Гана Милован Райевац, който определи уругвайския нападател като „злодей“.

Спомените за онази вечер в Южна Африка са живи и днес, а на пресконференция преди днешния сблъсък между Гана и Уругвай Луис Суарес, който в африканската страна е определян от някои като самия Дявол, бе запитан дали ще се извини за действието си преди 12 години.

Бившият нападател на Аякс, Ливърпул, Барселона и Атлетико Мадрид пък категорично заяви: „Няма нужда да се извинявам. Бих се извинил, ако бях контузил съперников играч. В тази ситуация ударих топката с ръка, получих червен картон и след това футболист на Гана пропусна дузпата. Това не е по моя вина. Не аз изпуснах тази дузпа. Не мога да нося отговорност за това“.

Едва ли ганайците някога биха простили на Луис Суарес, но е факт, че днес те имат шанс да вземат реванш, макар и частичен. Гана и Уругвай излизат един срещу друг в решителен двубой от група Н на Мондиала в Катар, а победа за „черните звезди“ ще ги изпрати към 1/8-финалите. Равенството също би могло да се окаже достатъчно за ганайците, но това ще зависи и от другия двубой в групата, който противопоставя един срещу друг отборите на Южна Корея и Португалия.

Пред Уругвай пък няма друга алтернатива освен победата, ако не искат момчетата на Диего Алонсо да си тръгнат рано-рано от Катар. Съдбата на „урусите“ обаче зависи и от това какво ще се случи на срещата между Южна Корея и Португалия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Милов бе определен за борец №1 на България за 2022 година
Кирил Милов бе определен за борец №1 на България за 2022 година
Главният прокурор коментира внесените от ДБ и ПП законопроекти за службите за сигурност
Главният прокурор коментира внесените от ДБ и ПП законопроекти за службите за сигурност