НОВИНИ

Ганев: Целта пред мъжете е място в топ 6 на Лигата на нациите

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:18, 17.02.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Волейбол
ганев целта мъжете топ лигата нациите

Президентът на БФ Волейбол Любо Ганев говори на пресконференция в Пресклуб България по повод наградата за "Отбор на месец януари" на националния тим по волейбол, който се класира за Европейското първенство, след като спечели безапелационно квалификацията в Израел.

На събитието присъстваха още мениджърът на „лъвовете“ Стефан Чолаков и либерото Владислав Иванов.

Бившият волейболист поздрави "лъвовете" за представянето в Израел, като допълни, че през тази година предстоят някои много важни първенства за доста от националните ни гарнитури.

„Поздравявам отбора и треньорския щаб, това бе първата от двете задачи за българския волейбол, надяваме се на много положителни поводи за радост. Следващият месец ще има Балканиада, на която ще участват младежи под 17 и жени под 16 г., надяваме се тези отбори да се класират от това първенство и да вземат директна квота за Европейското. Имаме доста състезания при жените, Европейска златна лига, домакини сме на финалната четворка юни месец в Русе. Всички мачове от Лигата на нациите ще се играят в „балон“ в рамките на 40 дни. Може само някой от там да излезе, нов да влезе не е възможно. Потвърдили сме засега 18 състезатели за Лигата на нациите плюс осем човека треньорски щаб.България няма как да кандидатства за домакинство, според мен най-големи шансове за мъжете имат Италия, Полша и Русия. Волейболът винаги мисли за спорта. Петък, събота и неделя играят мъжете – има и вариант три дена играят, три дена почиват, това е съкратеният вариант“.

Ганев сподели какви са и поставените цели пред възпитаниците на Силвано Пранди, обявявайки, че задача минимум е оставането в Лигата, а лично той иска място в топ 6, за което е обещал и премии.

„На мъжете им предстои едно тежко състезание, в най-съкратения вариант може да станат 34 дни. Задачата, която е поставена, е оставане в Лигата на нациите. Аз поставих една друга по-мотивирища задача – целта е класиране в шестицата, обещали сме на отбора 50% от приходите за класирането ще бъдат разпределени между играчите и треньорския щаб, и така за всяко по-горно класиране, с десет процента отгоре. Надяваме се момчетата да подходят максимално отговорно."

Президентът говори още и за предстоящите първенства, които България ще приеме през 2021 година, като това включва Европейското първенство за жени и Световното първенство за младежи до 21 г.

"Да не забравяме след това имаме две състезания – Европейско за жени 17 август-3 септември в Пловдив и след това ни очаква много голямо предизвикателство – Световно за младежи до 21 г. в новата зала на Левски. Във волейбола винаги си поставяме много високи цели. Много от пропуснатите шансове за класиране са били основно заради контузии, а не заради слабо представяне. Искам раздаване, влагане в тренировъчния процес и борба за всяка топка – резултатите рано или късно ще дойдат. Цялото ни внимание като федерация е да създаваме герои“.

Бившият диагонал на националния отбор говори още и за форматите, при които ще се проведат надпреварите с българско участие през тази година.

„Четири държави по шест отбора, първите четири продължават за финалите на Европейското за мъже. Само за Лигата на нациите, поради факта, че има много пътувания. Това са 15 отбора, които пътуват постоянно. Европейска златна лига ще бъде с два турнира, на които България ще бъде домакин на единия+финалната четворка. Дава право на победителя да влезе в Лигата на нациите през 2022. Целта на жените е да спечелят турнира в България и едно добро представяне на Европейското първенство – като това е достигане до финалите в Белград. Целта на домакините е да напълнят залата с 20 000 души, знаете че Сърбия е световен и европейски шампион”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Латвия - България, решителна квалификация за ЕвроБаскет 2022
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Латвия - България, решителна квалификация за ЕвроБаскет 2022
Младежите по бокс стартират днес участието си на турнира в Бар
Младежите по бокс стартират днес участието си на турнира в Бар