НОВИНИ

Гърция "инжектира" ресторанти, кафенета и барове с 330 милиона евро

гърция празнува 200 години началото борбата независимост
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:21, 02.04.2021
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Гръцкият ресторантьорски сектор ще бъде подпомогнат с оборотни средства на обща стойност 330 милиона евро за закупуване на суровини, когато отвори отново, заяви премиерът Кириакос Мицотакис след среща с министри и представители на сектора.

Кафенетата, баровете и ресторантите ще бъдат финансирани чрез Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) на ЕС 2021-2027 година, очакваща одобрение от Европейската комисия.

Ще бъде помогнато на тези фирми да закупят доставки през първите два или три месеца от възобновяването на работа, поясни Кириакос Мицотакис.

Хиляди фирми - включително за първи път франчайзи - ще получат безвъзмездно увеличение на капитала до 100 000 евро.

"Секторът вече е получил близо 1 милиард евро финансиране", каза Мицотакис, като поне 65 000 от 77 000 бизнеса в този сектор са се възползвали от заеми за подкрепа.

От 410 000 работници в сектора, близо 260 000, чиито договори са били преустановени, са възстановени от правителството със 720 милиона евро, които допълват заплатите им.

Премиерът призна, че правителството все още не е готово да предложи дата за отваряне, но разбира, че "хората имат голяма нужда да излизат на открито, да си прекарват добре, да ядат и да пият по едно питие."

По време на петмесечното блокиране в страната секторът извършва доставки по домовете, но не е разрешено да се настаняват клиенти.

"Не очакваме да покрием загубите с плана, който обявихме днес", каза Мицотакис, тъй като според него всички сектори и бизнес на гръцката икономика са претърпели загуби.

"Но ние сме тук, за да осигурим оборотни средства за закупуване на консумативи", отбеляза гръцкият премиер.

Платформата за онлайн кандидатстване ependyseis.gov.gr трябва да бъде отворена в началото на май и да остане отворена до 31 юли. Финансирането трябва да се използва до 31 декември. Оценките ще бъдат обработени и финансирането ще бъде изплатено бързо, добавиха министрите.

Министърът на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис заяви, след срещата, че тези бизнеси вероятно няма да бъдат отворени отново преди други критични сектори през следващите две седмици.

Очаква се секторът да отвори врати на 19 или 26 април и само за открити площи.

Тази финансова подкрепа се отнася до бизнеси, чийто оборот е спаднал с повече от 30% и ще получат възвръщаемост от 7% от техния оборот за 2019 година.

Утре секторът отбелязва 5-месечно спиране в цялата страна.

Според гръцкия статистически орган секторът на заведенията е претърпял загуби от 2,28 милиарда евро през 2020 година или 37,7% в сравнение с 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия глоби Туитър с 85 000 долара за публикуване на незаконно съдържание
Русия глоби Туитър с 85 000 долара за публикуване на незаконно съдържание
Контейнери за разделно сметосъбиране са изгорели тази нощ в Русе
Контейнери за разделно сметосъбиране са изгорели тази нощ в Русе