НОВИНИ

Гърция постига колективен имунитет до есента?

гърция постига колективен имунитет есента
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:44, 29.08.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Гръцкото правителство е уверено, че ще създаде "стена на имунитет" през есента - 7 милиона граждани, които са или ваксинирани, или естествено са придобили имунитет срещу COVID-19.

Държавният министър Акис Скерцос отхвърли аргументите, че обявените от правителството мерки имат за цел да "накажат" неваксинираните граждани, като заяви, че целта им е да опазят общественото здраве.

Рестрикции за неваксинираните в Гърция от 13 септември

"Ако бяхме успели да ваксинираме цялото население на страната, сега щяхме да имаме интубирани само 50 случая в болниците в цялата страна, вместо 332. С други думи, щяхме да превърнем пандемията в тежък грип, който преди всичко представлява заплаха за тези, които страдат от други основни заболявания и които нямат непоносимо висока цена за човешкия живот, нито претоварват здравната система", добави Скерцос.

Първоначално гръцкото правителство планираше да достигне стаден имунитет с около 65 - 70% от населението, ваксинирано до август.

Голям процент от гърците обаче проявяват нежелание да се ваксинират по различни причини, в резултат на което само 54,8% са напълно ваксинирани до 28 август и по-малко от 300 000 души са получили само една ваксина.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата атака в Кабул: САЩ са нанесли удар с дрон по готвещ атентат терорист
Новата атака в Кабул: САЩ са нанесли удар с дрон по готвещ атентат терорист
Дърво падна и уби 9-годишно дете в Монтанско
Дърво падна и уби 9-годишно дете в Монтанско