НОВИНИ

Трета доза ваксина за рискови категории в Гърция

започва ваксинацията трета доза сърбия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:45, 23.08.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Гражданите в Гърция, които принадлежат към определени рискови категории и имат хронични заболявания, ще получат трета доза ваксина срещу COVID-19, заяви председателят на Комисията по имунизация към гръцкото министерство на здравеопазването Мария Теодориду.

Третата доза ще бъде с иРНК ваксина и се отнася за хора, които са претърпели трансплантация на костен мозък или стволови клетки, хора в списъка за трансплантация, хора с бъбречна недостатъчност на диализа, пациенти с рак, получаващи химиотерапия, пациенти с автоимунни заболявания и хора с ХИВ.

Теодориду обясни, че препоръката на комисията е третата доза да бъде най-малко четири седмици след втората доза и че тези, които принадлежат към конкретните категории, които са били ваксинирани преди август, ще я получат в началото на септември.

Шефът на СЗО: Ако ваксинацията не се ускори, могат да се развият по-силни варианти на COVID-19

По отношение на процеса на имунизация в страната генералният секретар на Министерството на здравеопазването Марис Темистиклеус обяви, че досега са приложени 11 160 000 дози ваксини.

5 900 000 граждани са били ваксинирани с една доза, тоест 56,2% от общото население и 65,4 % от възрастното население. Напълно имунизирани са 5 615 000 души, което е 53,5% от общото население и 62,7% от възрастното население.

През последните 24 часа в Гърция са регистрирани 2628 нови случая на COVID-19, 34 души са починали и 319 пациенти са свързани към устройствата на отделенията за интензивно лечение в гръцките болници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камбуров е на прага на историята след гол и победа над Ботев Враца
Камбуров е на прага на историята след гол и победа над Ботев Враца
Гимнастичка от руския ансамбъл с поредни нападки след Игрите
Гимнастичка от руския ансамбъл с поредни нападки след Игрите