НОВИНИ

Четвъртата вълна: С какви темпове се увеличава заболеваемостта?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:15, 23.08.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

Ако учебната година започне присъствено, вълната ще стане рекордна за България - това смята математикът Лъчезар Томов, който следи развитието на епидемията от самото начало. Страната ни все още е в оранжевата зона, макар че според критериите на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията от няколко дни сме в червено.

Четвъртата вълна е в ход, катерим се нагоре, но от няколко дни темпът е леко забавен. Това на пръв поглед звучи добре, но според Лъчезар Томов това е сезонният фактор на месец август.

"Спомняте си - миналия август даже имахме спад в случаите. Сега просто имаме забавяне, въпреки многото боледували и милион ваксинирани, защото това е съвсем друг вид вирус вече. Много по-заразен, но това е временно явление, когато се приберат от море, когато се върнат в офиси и ако децата се върнат в училище, както миналата година - ще видим рекордна вълна", заяви математикът Лъчезар Томов.

Именно затова той не препоръчва присъствено начало на учебната година, тъй като ефектът от това се усети миналата есен.

"Имахме ясно изразена вълна първо при децата, две седмици по-късно при другите възрасти. Никъде другаде няма по-голямо доказателство за ролята на училището. Но тогава вирусът заразяваше на 25% от стаята, сега заразява 100 процента", допълни Лъчезар Томов.

Само за последните 7 дни с коронавирус са заразени над 800 деца. Две области са в червено, но все още там липсват мерки дори за оранжевото ниво.

"Сега заболелите са предимно по-млади хора, имаме в това число една бременна жена, една родилка, бебе на 14 дни, бебе на 9 месеца, 14-годишно дете, което говори за по-млада възраст на заболелите", добави д-р Галина Гарева - медицински директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", Велико Търново.

Шест области са почти в червената зона. Малко вероятно е пикът да бъде в дните около 15 септември, каквито предположения се появиха, смята Томов.

"Това означава неща, които не може да си представите, като в Индия, така че се надяваме да не е пикът тогава", коментира математикът Лъчезар Томов.

Увеличение на пациентите с COVID-19 отчита и личният лекар Гергана Николова.

"Вирусът не само чука на вратата, той я отваря, влиза по домовете ни, трябва да бъдем ваксинирани. Тази вълна е вълна на неваксинираните", каза още д-р Николова.

В 9 области вчера не е поставена нито една доза ваксина. Почти 200 заразени на 100 000 население достигна 14-дневната заболеваемост към днешна дата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна група мигранти край Ихтиман, близо 1400 хванати у нас за юли
Поредна група мигранти край Ихтиман, близо 1400 хванати у нас за юли
ЕК пита България защо са наложени санкции по закона Магнитски
ЕК пита България защо са наложени санкции по закона Магнитски