НОВИНИ

Сметната палата: Агенцията по вписванията не защитава добре личните данни

Николай Минков
от Николай Минков
14:46, 23.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

От Сметната палата съобщиха, че Агенцията по вписванията не защитава добре личните данни, а събираните такси надвишават 2 пъти стойността на предоставяните административни услуги. Това заключение идва след извършена проверка от 2017-а до 2019-а година. Комисията за защита на личните данни също ще проверява ведомството.

Констатираните нарушения от Сметната палата обхващат период от 3 години, с двама различни ръководители. През 2018-а Зорница Даскалова подаде оставка след скандала с Търговския регистър. Тогава на поста тя бе сменена от Габриела Козарева. Самата Козарева беше уволнена от служебния кабинет на 16 юни тази година, като нейния пост пое Даниела Митева.

Агенцията по вписванията е събирала завишени такси, е едно от констатираните нарушения.

"Събирани са такси в по-голям размер от разходите, които са извършвани за тях, и това е довело до приходи от такси да надвишават два пъти размера на средствата, необходими за осъществяването на тези услуги", обясни председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Системно е нарушаван и Законът за защита на личните данни.

"На граждани, които са искали заверени копия от актове, са им предоставяни копия от тези актове, но не със заличени лични данни на другите субекти, които са посочени в акта не само на лицето, което иска информацията, но и на другите субекти", каза още Цветков.

Не закъсня и реакцията от Комисията за защита на личните данни.

"Във връзка с доклада на Сметната палата, който беше публикуван днес, Комисията за защита на личните данни от следващата седмица започва проверка на място. Проблемът обаче е, че цялата база данни, която Агенцията по вписванията поддържа, подлежи на закупуване от всяко физическо лице, което плати 100 лв.", заяви председателят на комисията Венцислав Караджов.

Одитът показва още, че дейността по създаване и поддържане на регистрите в Сметната палата, е твърде бавна и още:

"Имотният регистър с кадастралните карти все още не е създаден. Все още не е въведен. Въпреки, че над 96% от територията на страната име кадастрални планове", обясни Цветков.

Друг сериозен проблем е липсата на връзка с платформата за автоматизиран обмен на данни между търговските регистри на страните членки на ЕС, което може да доведе до завеждане на дело срещу България, както и закъснения при публикуването на годишните финансови отчети на фирмите.

От Сметната палата са отправили 10 препоръки към министъра на правосъдието и 9 на ръководителя на Агенцията по вписванията, които трябва да бъдат изпълнени в срок от една година. Одитният доклад е изпратен до Народното събрание и Висшия съдебен съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП предупреждава за фалшиви имейли от нейно име
НАП предупреждава за фалшиви имейли от нейно име
Корнелия Нинова: Нека да постигнем съгласие за актуализация на бюджета
Корнелия Нинова: Нека да постигнем съгласие за актуализация на бюджета