НОВИНИ

От първо лице: Разказ на бегълци от войната в Афганистан

Стела Илиева
от Стела Илиева
11:09, 23.08.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Едно 13-годишно момче от Афганистан е пленено от талибаните едва на 11 години. Прекарва 8 месеца в лагера им. Наш екип се срещна с него на протестното шествие на афганистанци в столицата миналия петък.

13-годишното момче е родено в град Лагман. В България е от 8 месеца. Успява да стигне до тук нелегално. Баща му е починал, а майка му и сестра му все още са в Афганистан.

"Ходихме дълго, пеша през гората, после през Турция, и така до България", обясни той.

Преди две години талибаните влизат в града и отвличат него и други малки деца. Прекарват в лагера им 8 месеца, след това афганистанската армия успява да ги освободи.

"Първо като ни хванаха, казаха, че отиваме да ни учат на ислямска религия и като отидохме там ни учеха как да стреляме, и как като убиеш някого, ще отидеш в Рая. Талибаните ни водеха в планината през деня ни караха да копаем дупки, а вечерта ни връщаха и ни даваха малко вода и малко ориз. Обучаваха ни как да боравим с пистолет", разказва той.

Преди е поддържал връзка с майка си, но откакто талибаните превземат властта, няма контакт с нея.

Ексклузивно за БНТ: Разказ и снимки на българин, завърнал се от Афганистан

Момчето заминава във Франция при брат си - този път легално, за да учи и да продължи живота си далеч от ужаса в родината си. За превода ни помогна Джавед Нури. Той живее в България от 18 години, има четири сестри и двама братя. Част от семейството му още е в Афганистан. В момента поддържа връзка единствено със сестра си.

"Моят брат е арестуван от талибаните, той беше военен офицер на бившия Резим, моят баща беше бивш генерал, той почина преди 45 дни, зет ми беше комендант на 300 полицаи там и той е арестуван от талибаните. В момента нищо не знаем за тях, всичко е трагедия там, всички реват там и молят постоянно да ги измъкнат от там. Това е нещо ужасно, което няма дума. Аз не знам на български език такава дума. Това е ужасно усещане, да чуваш, че майка ти е арестувана или майка ти е убита, или брат ти е убит, детето е убито. Това е друго чувство", казва Джавед Нури.

И двамата се молят за едно - близките им да се спасят от ужаса на войната.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ашли Барти триумфира в Синсинати
Ашли Барти триумфира в Синсинати
Спазват ли се противоепидемичните мерки по морето
Спазват ли се противоепидемичните мерки по морето