НОВИНИ

Директорът на "Сиела Норма": Разделянето на изборите ще струва 60 млн. повече на държавата

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 23.08.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Политика
Слушай новината

Цената ще е около 2 пъти по-висока при разделянето на изборите, т.е. ще струва около 60 млн. лв. повече на държавата, ако се разделят. Това заяви в "Денят започва" изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. При избори две в едно ще е необходимо и 25% повече време на гласоподавателя, за да гласува.

"Почти всички действия са повторяеми - инсталиране, транспорт, връщане на машини, обработка, всичко това се прави два пъти, ако се прави в два отделни дни - за парламентарните и за първия тур на президентските", каза Тодоров.

Румен Радев: Най-късно в петък трябва да връча третия мандат

Според директора на "Сиела Норма", за да се разделят президентските от парламентарните избори няма вариант да не са в три поредни недели - президентските трябва да свършат до 21 ноември, парламентарните сигурно могат да се отложат за декември, но по думите му "няма да е прилично толкова много да се отлагат".

Тодоров каза, че от "Сиела Норма" са подготвили софтуер за избори две в едно при сценарий един комплект карти.

"Избирателят влиза в секцията, идентифицират го, взема една смарт карта, отива при машината, поставя картата в машината, машината стартира процеса с бюлетината за единия вид избори, който кажат първо да бъде, гласува избирателят, след това зарежда бюлетината за другите избори, гласува, след което отпечатва две големи разписки за единия вид и за другия вид избори, взема двете разписки, пуска ги в съответните урни и връща смарт картата", разясни директорът на "Сиела Норма".

Тодоров каза, че ако ЦИК обаче реши да има отделни смарт карти за различните видове избори, процесът става по-сложен и може да няма възможност да бъдат доставени толкова голям брой карти.

Броят разписки може да се обедини в една, защото има риск двете разписки да бъдат поставени грешно в двете различни урни.

Вижте повече в репортажа на Милена Кирова:

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е задържан шофьорът на камиона след катастрофата с влак
Все още не е задържан шофьорът на камиона след катастрофата с влак
Как ще продължат да работят заведенията и фитнесите
Как ще продължат да работят заведенията и фитнесите