НОВИНИ

Над 1000 проверки са извършени във варненските хотели и заведения през летния сезон

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 22.08.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на летния сезон служители на Комисията за защита на потребителите са извършили 1349 проверки на хотели и заведения във Варна и областта за нелоялни търговски практики. Съставени са 14 акта, а санкциите са от 1000 лева до 30 000 лева.

Най-честите нарушения са свързани с онлайн резервациите за хотелски стаи през интернет платформи. От Комисията за защита на потребителите призовават хората да бъдат внимателни и добре да проучват обектите, в които наемат стая.

"Снимките, които се предлагат в сайта, са красиви, винаги направени, абсолютно чисто изглеждащи помещения. Но след като прочетат коментарите могат да се ориентират на практика какво представлява мястото", казва Христо Милев от КЗП-Варна.

Не са малко туристите, които са имали неприятни спомени от лятната си почивка, когато пристигнат в хотела си.

Едни от най-честите нарушения по заведенията са липсата на менюта или разминаване между изписания грамаж на ястията и реалния.

"Потребител по телефона сезира, че в заведение си е поръчал салата с розови домати, а доматите не били розови. Тепърва ще извършим проверка", разказва Христо Милев.

Служителите на КЗП получават сигнали и за цените на чадъри и шезлонги по плажовете. На места концесионери завишавали цените, като включвали в сметката задължително ползване на шалте за наетия шезлонг.

"Всеки потребител може да провери в сайта на Министерството на туризма, има секция за плажни принадлежности, където упоменати на всеки един плаж, като интерактивно меню на картата на България, са упоменати цените", допълва Милев.

Гражданите могат да подават сигнали към Комисията за защита на потребителите през интернет, по пощата или по телефона.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крива стъпка на Ювентус, Роналдо резерва на старта на Серия А
Крива стъпка на Ювентус, Роналдо резерва на старта на Серия А
Волейболистките записаха първо поражение на Европейското
Волейболистките записаха първо поражение на Европейското