НОВИНИ

С ваксина, антитела или отрицателен PCR се допускат студенти в МУ-Пловдив, гласи заповед

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 22.08.2021
7023
Чете се за: 04:55 мин.
Още
Слушай новината

Заповед на ректора на Медицинския университет в Пловдив предизвика недоволство сред студенти. Според документа, приет на Ректорски съвет, задължително условие за достъп на студентите до присъствени упражнения е представяне на сертификат за ваксинация, документ за преболедуване на COVID-19 или отрицателен тест.

Според ректора на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева заповедта дава възможност за връщане на присъствено обучение, от която студентите са били лишени в голяма степен предните четири семестъра. Медицинското образование изисква класическо обучение в клинични условия, но то би било възможно само при максимално безопасни условия. Настоящата заповед се отнася само за студентите, що се отнася до преподавателите - 70% от тях са ваксинирани, останалите са преболедували. За тях също ще бъдат формулирани изисквания до началото на учебната година, но в случая със студентите няма как да се направи статистическа справка, затова е редно от тях да се изискват документи, които отразяват здравословното им състояние.

ВИЖТЕ ЗАПОВЕДТА ТУК

Ректорът на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева е убедена, че заповедта е в синхрон с актуалните разпоредби на здравното министерство, а студентите по медицина имат и допълнителни отговорности за спазването на противоепидемичните мерки.

"Повечето от нашите студенти имат досег с болни в лечебни заведения. Там също има рестрикции. На болните се изискват отрицателни тестове, за да бъдат хоспитализирани, а някъде са забранени свижданията. Ние сме водени от стремежа да защитим тези пациенти в университетските болници, които ще бъдат представени на студентите в тяхното обучение", обясни проф. Мурджева.

Новите правила за присъствено обучение изненадаха бъдещите медици и ги разделиха на два лагера.

"Разбирам откъде идва това решение, ние настоявахме да се обучаваме присъствено. Аз съм ваксиниран, но не може да се задължават хората да се ваксинират", каза студент.

"Това е добро решение според мен. Но ще видим как работят тези мерки през първия месец, първите няколко седмици и дали после няма да се вземе друго решение, в зависимост от ситуацията в университета, в града и в страната", смята друг.

Родители на студенти в университета съзряха в новата ректорска заповед опит за принудително ваксиниране. Без сертификат за ваксинация студентът трябва да плаща за ежеседмични тестове, затова предложиха алтернатива.

"Всички много добре знаем, че тестовете не са много евтини в България. Беше изградена лаборатория в сградата на Медицинския университет. Тази лаборатория би могла да поема безплатно тестовете на своите студенти. Още повече таксите, които се плащат за платено обучение, са изключително високи", коментира Ангел Калоянов, който е баща на студент в университета.

Новите правила за присъствено посещение в университета възмутиха представителите на Алианса на лекарите за връщане към нормален начин на живот.

"До мен достигнаха сигнали от мои приятели и познати студенти от МУ-Пловдив и техни родители, включително преподаватели. Тези заповеди, ако не бъдат отменени до няколко дни, и не се премахнат опитите за принудително ваксиниране на студенти, ще бъдат атакувани по всички законови методи в българския съд", заяви д-р Иво Ватев.

От ръководството на университета заявиха, че няма дискриминиращ момент в заповедта, защото е предвидена алтернатива онлайн обучение. Има обаче готовност документът да претърпи изменения спрямо епидемиологичната обстановка и след разговор със студентите.

"Аз бих направила всичко, за да се тушира това напрежение, разбира се, в границите на разумното. И на онова, което се основава на научни факти, а не на ненаучни антиваксърски настроения и други ненаучни щения за намаляване на противоепидемичните мерки, когато обстановката налага точно обратното", обясни проф. Мурджева.

Очаква се заповедта да бъде обсъдена отново на 7 септември, когато е следващият ректорски съвет.

Репортер: Владислав Севов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава евакуацията на хора от Афганистан
Продължава евакуацията на хора от Афганистан
Шофьорът, причинил катастрофата с влака в Карнобат, не е задържан
Шофьорът, причинил катастрофата с влака в Карнобат, не е задържан