НОВИНИ

Шофьорът, причинил катастрофата с влака в Карнобат, не е задържан

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 22.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Бързият влак по линията Бургас - София катастрофира в района на Карнобат. Сблъсъкът е станал, след като тежкотоварен камион пресякъл жп прелеза въпреки сигнализацията на локомотива. Влакът е бил пълен с пътници, но те се разминаха без сериозни наранявания.

Шофьорът на ТИР-а не е задържан. Пробата му за алкохол е отрицателна.

Минути след 9.00 часа сутринта, когато композицията потегля от гарата в Карнобат, машинистите забелязват ТИР, пресичащ нерегламентирано жп прелеза.

"Ние свирихме отдалече, тези локомотиви имат свирки и се чуват от километри. Просто не може да не е чул, няма как да не е чул, трябва да си глух, за да не чуеш", обяснява машинистът на влака Филип Филев.

Въпреки усилията на машинистите да спрат влака, локомотивът се врязва в ремаркето на камиона, който превозвал сено. След удара влаковата композиция е влачела ремаркето почти половин километър по жп релсите, преди да се преобърне в полето.

От силния удар се счупили стъклата в купетата на влака. С порезни рани по ръката е 60-годишна жена.

Наложи се всичките 190 пътници да чакат часове на слънцето, при температура над 30 градуса. За да се спасят от жегата, някои от тях разпънаха плажни чадъри.

На петия час пристигнаха автобуси, които извозиха пътниците до гарата в Карнобат, откъдето да хванат влак за София. Щетите по локомотива, който е от най-новите, са големи. За над три часа беше блокирано и движението по жп линията.

След часове на пек: Извозиха пътниците от катастрофиралия влак

"Три стълба са счупени, около 300 - 400 метра е компрометирана контактната мрежа. Момчетата в момента работят по осигуряване на габарит. По железния път също имаме нанесени щети. Живот и здраве, след като изтеглим влака, ще има ограничение на скоростта", заяви Йордан Йорданов, главен инспектор към "Железопътна инфраструктура".

Около два дни ще бъде нужно да се възстановят всички щети по жп линията. От "Железопътна инфраструктура" казват, че подобни инциденти зачестяват.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С ваксина, антитела или отрицателен PCR се допускат студенти в МУ-Пловдив, гласи заповед
С ваксина, антитела или отрицателен PCR се допускат студенти в МУ-Пловдив, гласи заповед
Турист загина при инцидент на Боянския водопад
Турист загина при инцидент на Боянския водопад