НОВИНИ

Къде ще отиде третият мандат - сценариите на политическите сили

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:28, 22.08.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът обяви, че ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство най-късно в петък, когато е и крайният срок по Конституция. А дотогава се пресмятат възможни и невъзможни формули за нов кабинет. И преди още да е станало ясно къде ще отиде третият мандат, от "Изправи се БГ! Ние идваме!" изразиха мнение, че всички трябва да започнат отново разговори.

Според "Изправи се БГ! Ние идваме!" е време за лидерство, а не за инат и тънки партийни сметки. Първата стъпка към това според тях са разговори и разбирателство за това кой е най-добре да вземе третия мандат в името на стабилно правителство, излъчено от този парламент.

"След което биха следвали разговори за приоритетите конкретно със срокове и с подписано споразумение и чак след това разговори за персоните, които биха влезли в следващия кабинет. Разбира се, това не би следвало да са партийни лица, а по-скоро експерти от съответните професионални общности, които да имат експертиза, подкрепа в своята област и, разбира се, да са почтени хора", каза Мая Манолова.

Мая Манолова предлага три стъпки за сформиране на правителство

Манолова и днес потвърди, че са поели ангажимент да положат всички усилия за правителство заради рисковете пред България, но без ГЕРБ и ДПС.

По-рано днес пред националното радио Николай Хаджигенов от същата формация каза, че и с ДПС трябва да се говори - "независимо дали ни харесва, както и с БСП, но не е така с ГЕРБ". Според него с "Има такъв народ" също трябва да се говори. Прогнозира, че шансовете за правителство с третия мандат са добри.

Хаджигенов: Незабавни разговори с Трифонов, след като президентът връчи третия мандат

По повод ДПС Мая Манолова отрече да имат разнобой с Хаджигенов - имали подписан документ във формацията.

"В този меморандум е ясно записано, че няма да участваме в никакви коалиционни формати, нито пък ще подкрепяме такива с присъствието на ГЕРБ и ДПС", обясни Манолова.

Андрей Михайлов от "Има такъв народ" коментира в предаването "Неделя 150", че ключът към управлението е в онези пет парламентарни групи, които според него могат да се съюзят, да се разберат, да обсъдят и които имат към момента 175 народни представители.

Даниел Митов: Няма как разговорите за бъдещето на България да са без ГЕРБ

Пак пред БНР заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че когато се водят разговори за правителство и за бъдещето на България, няма как да се мине без разговори с ГЕРБ. Митов припомни, че са подали ръка и винаги са били конструктивни и готови за разговор. Допълва обаче, че "няма как да стъпят в тази кал в момента, в която не се спазват никакви правила".

От "Демократична България", БСП и ДПС днес отказаха коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът връчва третия мандат до петък, не е решил на коя от партиите (Обзор)
Президентът връчва третия мандат до петък, не е решил на коя от партиите (Обзор)
"Кугар" се бори с пожара над Югово и на 11-ия ден
"Кугар" се бори с пожара над Югово и на 11-ия ден