НОВИНИ

Президентът връчва третия мандат до петък, не е решил на коя от партиите (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:50, 22.08.2021
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът обяви, че ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство най-късно в петък, когато е и крайният срок по Конституция. А на въпроса - на кого ще го даде - държавният глава отговори, че са възможни "всички опции". Румен Радев отново призова партиите за диалог и компромис и предупреди политиците, че търпението на българите се изчерпва и че трябва да се притесняват дали хората ще искат да отидат на избори.

Ако на партиите е необходимо време за диалог и търсене на приоритети, около които да се формира мнозинство за съставяне на правителство, президентът може да забави връчването на третия мандат най-късно до петък.

"Но в петък аз трябва да връча мандата", уточни той.

Държавният глава все още не е решил на коя от останалите политически формации ще възложи да състави правителство.

"Всички опции са възможни, но аз очаквам много ясен сигнал, много ясна заявка от партиите. Не към мен, очаквам към хората, към гражданите, че те са в състояние и ще сформират устойчиво управленско мнозинство", допълни Румен Радев.

Президентът коментира и условията, които поставят част от политическите формации, че няма да подкрепят правителство с конкретен мандат.

"Трябва да знаят партиите, че търпението на българите се изчерпва. Аз още веднъж призовавам, когато се правят тези тънки партийни сметки, да се мисли най-вече за интересите на хората, защото това е смисълът на политиката", коментира президентът.

Държавният глава подчерта още, че кризите, пред които е изправена страната, изискват поемане на отговорност от всички.

"Служебното правителство формулира ясни приоритети за актуализацията на този бюджет. Това е преди всичко укрепване на здравната система. Това е помощ за бизнеса. И сега се включва третият приоритет, който дойде в последните седмици - това е охрана на държавната граница", обясни Румен Радев.

Румен Радев: Най-късно в петък трябва да връча третия мандат

Президентът каза още, че през последните дни се е срещнал с кметове на общини и населени места в пограничните райони. Разговарял е и с хората, които живеят близо до границата, и притесненията от възможна мигрантска вълна са сериозни. А очакванията са охраната на границата да бъде подсилена.

"Знаете, че има разчети и то много ясни. 4,2 млн. лева на месец са необходими на Министерството на отбраната за усилване с над 1000 човека и 140 единици техника, транспортна, така че армията да се включи и усили охраната на границата", обясни той.

Държавният глава подчерта, че парите ги има като приходи в хазната, но и парламентът трябва да свърши своята работа, като приеме актуализацията на бюджета.

"Аз мисля, че времето за декларации от страна на политически партии изтече. Хората очакват да видят ясно поети отговорности от българския парламент, от политическите партии, които са в момента в този парламент. И аз призовавам нашите народни представители освен от сутрин до вечер да изслушват служебните министри, защото до момента това е основната дейност на българското Народно събрание, да свършат и друга работа, която е неотложна", допълни Румен Радев.

Според президента избори 2 в 1 са възможни, но първо ЦИК трябва да даде становище дали могат да ги организират без проблеми. По думите му до момента не било ясно дали е технологично възможно с машините да се гласува за два различни избора в един ден.

"Аз вече заявих, че един такъв подход е против философията на нашия конституционен модел. Досега ние никога не сме имали смесване в едно на парламентарни и президентски избори. И тук трябва да се подходи много внимателно. Да се помисли за всички възможни последствия от един такъв избор", коментира президентът.

По думите на държавния глава отговорност на парламента е да прецени дали ще бъде спазен духът на Конституцията, или само заради пестенето на пари изборите ще бъдат 2 в 1.

"И това, което най-много би следвало да притеснява всички политици, това е дали българите ще откликнат на техния призив след тази електорална умора тази година, и в рамките на по-малко от месец ще отидат три пъти на избори", каза още държавният глава.

В разговорите си с местната власт в общините Болярово и Тополовград кметове на малки населени места са поставили пред президента проблем с липсата на инвестиции във ВиК инфраструктурата. Това според тях обрича тези райони на безводие в недалечно бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са сроковете пред президента Румен Радев
Какви са сроковете пред президента Румен Радев
Къде ще отиде третият мандат - сценариите на политическите сили
Къде ще отиде третият мандат - сценариите на политическите сили