НОВИНИ

Документ върху камък доказва, че античен град до Пазарджик е Емпорион Пистирос

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:43, 22.08.2021
45983
Чете се за: 02:47 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Нови научни изследвания безспорно доказват, че античният град край Септември до Пазарджик е Емпорион Пистирос. До този момент още два града в Гърция спорят за това име.

Има си дори документ, изсечен върху камък, че цар Котис е разрешил на заселници от Тасос, Маронея и Аполония да основат Емпорион Пистирос на брега на Марица. Проблемът е, че каменният документ е намерен на 2 километра от града.

Един дългогодишен спор - това ли е онзи Пистирос, упоменат в античните извори, е на път да се реши категорично. Достатъчен е геоложки анализ на гранита, с който е построена крепостната стена.

"Тази гробница отдавна е известна, от 40-те години е публикувана от професор Венедиков, но с оглед на проучванията на Пистирос, сега гледаме в друга светлина. Гробницата е Тракийска, тракийски владетел, могилата е тук", обясни ръководителят на археологическите разкопки доц. Алексей Гоцев.

БНТ: Т.е. със сигурност е свързан с Пистирос?

"Този път имаме сигурност. Чисто като стил е четвърти век, когато е разцветът на Пистирос, така че нямаме съмнения. Но геолозите, които гледаха скалата, казват, че това е местен камък, който е същият, от който е изградена и крепостната стена", отговори доцентът.

Защо тракийски владетел би построил гробницата си до тържището или емпориона – необичайно, но не невъзможно. Градът е бил оживен център и е привличал много хора за времето си.

"Тракийският владетел, който така или иначе имал някакви релации с трако-гръцкия град, дали е ходил там да търгува, да пие вино, и след това, като си отишъл, е пожелал да бъде близо до това", коментира още доц. Гоцев.

До тази има и друга тракийска гробница, която вероятно следва същия обичай. Подобни практики в комуникацията с гръцкия свят са били засечени и на други места в Италия и Южна Франция. Но освен тях, за учените по-голямо предизвикателство е да открият некропола на Пистирос.

Къде е богатият некропол на Пистирос и как са съжителствали траки и елини, можете да разберете в репортажа в "Денят започва".

Още от рубриката "Новини от миналото"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха голям концерт в Ню Йорк заради урагана Хенри
Отмениха голям концерт в Ню Йорк заради урагана Хенри
Мъжкият волейболен тим завърши с драматична победа в Украйна
Мъжкият волейболен тим завърши с драматична победа в Украйна