НОВИНИ

В пика на четвъртата вълна: Какво очакват училищата и вузовете през новата учебна година

Калина Попова
от Калина Попова
09:29, 23.08.2021
6607
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Слушай новината

Новата учебна година е изправена пред пика на четвъртата вълна от коронавирус. Макар голяма част от обществото да подкрепя присъственото обучение, формата пряко зависи от епидемиологичната обстановка в страната.

В студиото на "Денят започва" темата коментираха Юлиан Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", Мая Зафирова, директор на 140-о училище "Иван Богоров" в София и Пламена Николова от Национална мрежа за децата.

Според Пламена Николова е най-добре учебната година да започне присъствено и да продължи така докато епидемиологичната обстановка позволява. Според нея обаче ненавременно предприетите мерки са вероятност пикът на новата вълна да съвпадне с началото на учебната година.

Директорът на 140-о училище подчерта, че всички необходими мерки отдавна са отработени и учебната година може да бъде проведена спокойно.

От синдикат "Образование" твърдят, че децата трябва да започнат присъствено. Юлиан Петров не смята, че държавата е виновна, тъй като говорим за образование, което по принцип е сред подредените сектори. Той е сигурен, че образователните институции са подготвени за всички варианти на обучение.

"Нека не използваме образованието и нашите деца за политически цели, защото първото затваряне в края на миналата година дори закъсня, но второто затваряне нямаше никакъв ефект, нямаше никаква заболеваемост, нямаше болни учители и ученици и всъщност децата се използваха с политически цели", каза Юлиан Петров.

Мая Зафирова твърди, че и до момента родителите имат възможност да не пускат децата си на училище, но обикновено трябва да посочат наистина основателна причина за това.

"Нека наистина повече родители бъдат спокойни, че в училищните сгради условията са добри. Сигурна съм, че всички колеги в момента това правят, те подготвят колкото се може по-добри да бъдат условията за старта на новата учебна година. Малките ученици трябва да бъдат присъствено постоянно и по-големите, доколкото е възможно, максимално повече", заяви директорът на 140-о училище.

Според Пламена Николова много се спекулира с думата "дискриминация" по отношение на ваксините.

"Ако действително, искрено, всички твърдят, че биха искали да не натоварваме здравната система и да не употребяваме лекарското съсловие за поредна, трета вече зима, трябва да направим всичко възможно това да не се случи. Един от инструментите, с които не разполагахме предните вълни бяха именно ваксините", каза Николова.

По думите на Мая Зафирова децата имат нужда да общуват със съучениците си. Тя заяви, че в нейното училище са осигурени устройства, с които да се улесни онлайн обучението.

Изследване на синдикат "Образование" показва, че ваксинираните и преболедували учители са повече, отколкото е обявило Министерството на здравеопазването. Според друго изследване 46,3% от учителите нямат собствено дигитално средство. Юлиан Петров подчерта, че учителите са се изтощили да работят в електронна среда.

Висшите учебни заведения са подготвени за всякакви сценарии. Темата коментира ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" проф. Христо Белоев.

Вижте разговора с него във видеото:

В Русенския университет засега започват присъствено обучение:

"Имайки опита от изтеклата учебна година, в която започнахме присъствено - 6 седмици, след това преминахме на онлайн обучение, сме се подготвили във всеки един момент да превключим на друг вид обучение", заяви ректорът.

В университета са разработени няколко варианта - единият е изцяло присъствено обучение, при което се спазват всички противоепидемични мерки. Има готовност и някои курсове да не се посещават, в зависимост от заболеваемостта в страната.

Според проф. Белоев е доста трудно да има критерии за ваксинация на студентите, по подобие на Медицинския университет в Пловдив.

"Те са пълнолетни граждани, това трябва да бъде един осъзнат акт", заяви той.

По думите му 55% от преподавателите и служителите в Русенския университет са ваксинирани, а заедно с преболедувалите - около 60% са защитени. Той подчерта, че и през тази година ще направят кампания за ваксиниране сред останалите преподаватели.

Ректорът обясни, че през изминалите две години всеки един преподавател ежеседмично е представял доклади за проведеното онлайн обучение. Той заяви, че като резултат от това, в началото на миналата учебна година в университета са започнали с почти 100% онлайн базирани учебни ресурси.

"Всеки би си задал въпроса дали студентите не ползват някакви други методи. Искам да уверя всички, че има разработена процедура за онлайн полагане на изпити, онлайн заверяване на семестри. Изпитите протичат доста добре и ако студентът иска да направи нещо не както трябва, преподавателят го забелязва, тъй като те се виждат на камерите лице в лице", отбеляза проф. Белоев.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зверев прегази Рубльов и триумфира в Синсинати
Зверев прегази Рубльов и триумфира в Синсинати
Винисиус спаси Реал от резил срещу Леванте
Винисиус спаси Реал от резил срещу Леванте