НОВИНИ

Спазват ли се противоепидемичните мерки по морето

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:08, 23.08.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Курортите по Южното Черноморие продължават да са препълнени с туристи. В същото време Бургаска област влезе в червената зона по разпространение на COVID-19.

Препълнените плажове, особено през уикенда, са обичайна гледка това лято. Туристическият бранш по Южното Черноморие не помни такъв наплив от български туристи за последните няколко години.

По заведенията трудно могат да бъдат намерени свободни места без резервация. Наша проверка показва, че на места капацитетът от 50% на заетостта не се спазва, а някои сервитьори обслужват без предпазни маски.

Според родители увеселителните паркове са едни от най-опасните места в разгара на четвъртата вълна, тъй като децата могат да пренесат вируса в училище, ако годината започне присъствено.

Голяма част от новорегистрираните случаи на COVID-19 в региона са на летовници, затова областният управител издаде заповед за по-стриктен контрол на мерките в курортите.

"Самите туроператори, хотелиери, те да съблюдават изпълнението на предписанията, в противен случай ще им бъдат налагани санкции. Има сигнали, че на някои места не се спазват, че не се слагат маски, съответно не се слагат и ръкавици, но съответно те не са толкова сериозни", коментира проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

Проверяваме и едно от големите нощни заведения по Южното Черноморие. Резултатът – никаква дистанция и пълен капацитет. Ежедневно полицията прави проверки и съставя актове. Само за последната седмица са извършени 395 проверки.

"Съставени са редица, над 50 протокола, тъй като гражданите, кои по невнимание, кои по други причини, в много нисък процент, забравят да си слагат маските, където при напомняне от органите на полицията, същите припознават правилата и мерките и ги спазват. За този период са съставени 10 акта за нарушение по Закона за здравето", заяви комисар Неделчо Рачев, началник "Охранителна полиция" в Бургас.

Влизаме на проверка с полицията и в един от големите търговски центрове в Бургас. В първите минути бяха установени нарушители. Някои от тях не признават вината си и влизат в конфликт с полицията.

Изненадващите проверки по търговски обекти, заведения и градски транспорт ще продължат ежедневно.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Разказ на бегълци от войната в Афганистан
От първо лице: Разказ на бегълци от войната в Афганистан
Влиза в сила новият механизъм за определяне на индивидуалния коефициент при пенсиониране
Влиза в сила новият механизъм за определяне на индивидуалния коефициент при пенсиониране