НОВИНИ

Започва намалението на цените на нощувките по морето

bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 23.08.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Бизнес
Слушай новината

Започват сезонните намаления в курортите край Варна. Само след дни почивката на море ще струва с 15 - 20% по-малко. Ако сега цената на една нощувка олинклузив в 4-звезден хотел е около 80 евро, от началото на септември тя ще бъде под 60 евро. От бранша казват, че това лято работят без печалба, защото цените на нощувките не са променяни от 2019 година заради пандемията от COVID-19.

За да привлекат туристи и през септември, хотелиерите в курортите край Варна смъкват цените.

“Те ще бъдат някъде около 15%, което означава че пак в четиризвезден хотел олинклузив, цената за човек за нощувка ще падне на 60 евро. Последните две седмици на септември цените ще бъдат двойно по-ниски, отколкото са в момента”, каза проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Хотелиерите се надяват не само на хубавото време, но и да не се налага принудително затваряне заради коронавируса.

“Както миналата година се получи, ако има една рестрикция и ако се наложат мерки – COVID мерките, движението ще бъде прекратено и няма да има реализирани нощувки, и тези намаления няма да помогнат тогава”, каза хотелиерът Станислав Стоянов.

В момента хотелите са пълни почти 100%, броят на туристите е голям, но бизнесът не очаква печалба след края на сезона.

“Цените, които в момента се предлагат, са цени отпреди 3 години, а знаете, че всички разходи скочиха с около 300 - 350%. Знаете преди 4 години какви бяха цените на хранителните продукти, сега с близо 3 и половина пъти са се качили нагоре”, каза хотелиерът Станислав Стоянов.

От туристическия бранш предлагат догодина да се вземат специални мерки от държавата, за да е успешен сезонът. Нужна е подкрепа с програми за безвъзмездна помощ, както и нова стратегия по подобие на 60 на 40, но с други параметри.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъжът, превозвал нелегално сирийски бежанци, остава в ареста
Мъжът, превозвал нелегално сирийски бежанци, остава в ареста
Фестивал на цветята в Меделин
Фестивал на цветята в Меделин