НОВИНИ

Преди връчването на третия мандат: Какви са нагласите на партиите?

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 23.08.2021 (обновена)
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Политически сметки и равносметки преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство. Вероятността да има такова, както и възможността и смисъла да се проведат избори две в едно са наравно обсъждани днес.

Въпросителните около излъчване на правителство от 46-ото Народно събрание остават. От БСП призовават политическите сили да насочат усилията си към актуализацията на бюджета, “Изправи се БГ! Ние идваме!“ настояват за нов кръг преговори при президента Радев. Най-късно в петък държавният глава ще връчи третия проучвателен мандат, но все още не е ясно на коя парламентарна група ще възложи задачата да направи трети опит за сформиране на кабинет. Според председателя на парламента Ива Митева ако се стигне до нови парламентарни избори, те трябва да са заедно с президентските.

БСП излязоха с контрапредложение на идеята на Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" парламентарните групи, без ГЕРБ и ДПС, да се разберат на кого да бъде връчен третият мандат. Според Нинова не е редно партиите да изземат правомощията на президента. Напомни, че те са за спазване на Конституцията и законите на страната.

"Затова ние няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в неловка ситуация партиите да му налагат на кого да връчи мандата. Партиите не могат да вземат такова решение, то е единствено в правомощията на президента Радев", заяви лидерът на БСП.

Корнелия Нинова: Нека да постигнем съгласие за актуализация на бюджета

Според Корнелия Нинова вместо да се пазарят за третия мандат, политическите сили трябва да се разберат тази седмица за актуализацията на бюджета. Като важни теми открои преизчисляването на пенсиите, мерките, свързани с ковид, мигрантския натиск.

Отказът на БСП да участва в разговори на кого да бъде връчен мандатът от "Изправи се БГ! Ние идваме!" определиха като неприемливо. Очаквали загърбване на тесните партийни интереси и се отказаха да инициират разговори, както бяха обещали.

"Призовавам президента Радев да инициира нов кръг консултации преди връчването на третия мандат, за да не бъде загубено ценно време. Ценно време за постигане на съгласие. Не е честно спрямо българските граждани политическото съгласие да става заложник на партийни интереси", каза Мая Манолова.

Мая Манолова: Президентът да инициира консултации, за да не губим време до петък

Арман Бабикян добави, че ако получат мандата, те няма да разговарят с ДПС и с ГЕРБ.

"В тази ситуация полезният ход е смирение и подаване на ръка, спускане на мостове. В противен случай ще приема, че всичко това е злоумишлено, за да не се променя България", каза той.

Депутатът Ивайло Мирчев от "Демократична България" смята, че съставянето на правителство в рамките на този мандат на парламента зависи от партията на Слави Трифонов.

"Неколкократно сме заявявали, че третият мандат зависи от връщането на "Има такъв народ" на масата за преговори, но не просто връщане на масата за преговори, а подписване на коалиционно споразумение между нас и формацията на Мая Манолова", обясни Мирчев.

Ключът за решението е в ръцете на "Има такъв народ", които засега не коментират предложенията на другите политически сили в парламента. Слави Трифонов вече обяви, че партията минава в опозиция и няма да подкрепи правителство с третия мандат. Засега не дават сигнали дали са склонни да преосмислят решението си. Последно във Фейсбук Трифонов написа, че са протегнали ръка към партиите на протеста. Но те не са ги подкрепили, видели дългата ръка на ДПС, която вече не виждат и искат подкрепа.

Ива Митева: Президентските избори ще са през ноември и е по-добре да са 2 в 1, ако не се състави редовно правителство

А според Ива Митева правителство на всяка цена не е най-удачният вариант. Подчерта, че то не трябва да е залог на задкулисието. Смята, че ако се стигне до нови парламентарни избори, те трябва да са заедно с президентските.

"От гледна точка на икономия като че ли две в едно е по-добрият вариант, защото знаете колко много струват един избори и дали е оправдано да се правят две кампании и два избора един след друг. Мисля, че това съвсем ще дотегне на хората", коментира тя.

Последната дума за третия мандат ще е на президента Румен Радев.

Репортери: Вера Александрова, Десислава Маркова, Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК пита България защо са наложени санкции по закона Магнитски
ЕК пита България защо са наложени санкции по закона Магнитски
Ливърпул не пуска Салах в националния заради карантината
Ливърпул не пуска Салах в националния заради карантината