Гърция съкращава вечерния час и отваря заведенията на открито

от БНТ
10:52, 03.05.2021
Чете се за: 03:35 мин.
По света
гърция съкращава вечерния час отваря заведенията открито
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В Гърция от днес, 3 май, отпадат някои вътрешните ограничителни мерки – намалява се вечерният час и отварят заведенията на открито при определени условия, съобщава Външно министерство.

По информация на посолството ни в Атина забраната за движение ще важи в интервала между 23.00 ч. и 5.00 ч., вместо както досега от 22.00 ч. до 5.00 ч., като остава изискването за изпращане на есемес преди излизане от вкъщи.

Отварят се и заведенията за обществено хранене, но само в площите на открито, при ограничение до 6 души на маса. В заведенията няма да е разрешено пускането на музика. Задължително е ежеседмичното самотестване на персонала с rapid тест и използването на маска.

Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, при капацитет между 40% и 50% в зависимост от категорията на заведенията, в която те попадат.

Ограничаването на движението на граждани между различните области с определени изключения, както и останалите вътрешни противоепидемични ограничителни мерки към момента остават в сила до понеделник, 10 май.

Повече информация за ограниченията в Гърция може да намерите ТУК

Няма промяна в досегашния минимален кръг основания за влизане в Република Гърция. Пътуването с цел туризъм не е сред тях. Всяко влизане в страната следва да бъде подкрепено от съответните документи за основанието за пътуване. При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в страната. Изискването за PCR тест важи и за деца над 5-годишна възраст. При влизане гръцките власти по своя преценка мога да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR).

Гражданите следва да имат генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/

От 19 април 2021г. гръцките власти взеха решение да отменят изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави - членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и за България.

Отпадането на карантината е възможно само при условие че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това. Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони:

+30 210 67 48 107;
+30 210 67 48 105;
+30 210 67 48 106,

както и към генералното консулство на България в Солун на телефон

+30 2310 829 210

и на дежурния телефон в извънработно време:

+30 2310 869 510.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Близо половин милион превозни средства са напуснали София на 29 и 30 април
Близо половин милион превозни средства са напуснали София на 29 и 30 април
Пиронкова бележи прогрес в ранглистата, Томова с ново рекордно класиране
Пиронкова бележи прогрес в ранглистата, Томова с ново рекордно класиране