Гърция ще построи постоянен център за мигранти на остров Лесбос

от БНТ , Източник: БГНЕС
09:38, 14.09.2020
Чете се за: 01:36 мин.
По света
гърция построи постоянен център мигранти остров лесбос

Гърция заяви, че ще построи постоянен център за приемане на мигранти и бежанци на остров Лесбос, за да замени разрушения лагер "Мория", предаде Би Би Си. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че новият център е шанс за нормализиране на политиката за обработка на пристигащите мигранти.

Пренаселеният лагер изгоря миналата седмица, оставяйки над 12 000 души без подслон и подходящи санитарни условия. Жителите му обаче казват, че искат шансът им за по-добър живот да бъде пренесен в други страни от Европейския съюз.

Откакто "Мория" беше унищожена, мигранти и бежанци протестираха срещу плановете за изграждане на друг лагер. Местните жители на остров Лесбос също се противопоставят на изграждането на нов постоянен център, заявявайки, че друг лагер би бил твърде голяма тежест за малкия остров.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция: Това, което се случи в "Мория", което е трагедия, трябва да се разглежда и като възможност. На първо място, като възможност за реактивиране на Европа в посока на солидарност с Гърция и за приемане на обща политика за имиграция и убежище на ниво Европейска комисия. Втората възможност, създадена от тази трагедия е да се създаде на Лесбос нов постоянен център за приемане и идентификация, който да не носи негативните аспекти и проблеми на лагера "Мория", който е свързван с право с лошото управление на проблеми на бежанците.

5 години след началото: Ще се справят ли Гърция и ЕС с миграционната криза

Въпросът как да се справим с масовите пристигания на мигранти, главно в Италия и Гърция, разделя ЕС от години. И двете страни обвиниха по-богатите северни държави, че не са успели да направят повече. Членове на ЕС от Централна и Източна Европа са открито против идеята за поемане на квоти за мигранти.

Лагерът "Мория" първоначално е проектиран да приюти 3000 мигранти и бежанци. Към момента на унищожаването му там са били настанени повече от 12 000 души. Хората от 70 държави бяха приютени там, но повечето бяха от Афганистан.

Пожари са избухнали на повече от три места в лагера през нощта във вторник, според местния началник на пожарната Константинос Теофилопулос. Пожарите са започнали часове след съобщенията, че 35 души са дали положителни тестове за коронавирус в лагера. Властите поставиха съоръжението под карантина миналата седмица, след като бе потвърдено, че сомалийски мигрант е заразен с коронавирус.

Откакто избягаха от пожара в сряда, семействата спят на открито в полетата и край пътищата. Гръцките власти също построиха наблизо временен лагер, наречен "Кара Тепе", където някои хора са се регистрирали.

В петък Германия съобщи, че 10 европейски държави са се съгласили да вземат 400 непридружени непълнолетни, които са живеели в Мория. Група благотворителни и неправителствени организации отправиха изявление до германското правителство, че трябва да се направи повече за всички мигранти, а не само за тези непълнолетни.

"Срамната ситуация в лагера и катастрофалният пожар са пряк резултат от провалена европейска политика за бежанците - сега ЕС най-накрая трябва да помогне на тези хора", се казва в отвореното писмо.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България U18 завърши четвърта на Евроволей 2020 в Италия
България U18 завърши четвърта на Евроволей 2020 в Италия
Йошихиде Суга наследи Шиндзо Абе
Йошихиде Суга наследи Шиндзо Абе