НОВИНИ

Гърция сваля част от ограниченията - отварят фризьорските салони

гърция сваля част ограниченията отварят фризьорските салони
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
20:09, 19.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Гърция ще премахне следващата седмица някои от ограниченията, въведени заради COVID-19, като част от плана за постепенно възобновяване на крехката икономика.

Властите съобщиха, че въпреки това болниците остават под силен натиск заради високия брой заразени.

От 22 март ще отворят фризьорските и козметичните салони, каза вицепремиерът Акис Скерцос.

Вечерният час през почивните дни в цялата страна ще започне два часа по-късно - в 21.00 часа.

Всички граждани над 60 години ще бъдат ваксинирани до май, добави министърът на здравеопазването на Гърция Василис Кикилиас.

Той отбеляза, че ограниченията срещу разпространението на COVID-19 имат ефект, но не в същата степен, както по време на първото блокиране и коментира, че нивото на умора от мерките е неизбежно.

Броят на леглата с COVID болни в болниците в Атика се е увеличил от началото на заключването.

Кикилиас допълни, че Гърция скоро ще достигне милион ваксинации и че това е източник на надежда, тъй като колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-бързо натискът върху здравната система ще отслабне и нормалността ще се върне.

Той изчисли, че Гърция ще е направила 1 млн. 750 хил. ваксинации до края на март и че всички гърци на възраст над 60 години ще бъдат ваксинирани до месец май.

"Напредваме и с уязвимите групи. Мисля, че е ясно, че през март ще имаме много повече дози ваксини, отколкото през февруари и януари, докато през април, май и юни ще има дори повече", каза още гръцкият министър на здравеопазването.

По думите му това ще позволи на всички да бъдат ваксинирани и да се създаде стаден имунитет, особено след като бъдат одобрени еднодозовите ваксини на "Джонсън и Джонсън".

Според ваксинационната програма на Гърция в момента се ваксинират лица над 75 години, възрастова група 60-64 години и здравни работници.

В Гърция започват да раздават и безплатни тестове за COVID-19 от аптеките.

Всички гръцки граждани, както и чужденците, които работят и се осигуряват в Гърция, получават право на един безплатен бърз тест за коронавирус през седмицата. Тестовете ще се получават от аптеките. Очаква се по този начин за седмица да се извършат около 10 милиона теста на населението.

Лекари коментират, че това е предложение на медиците от началото на пандемията и ще помогне за бързо фиксиране на положителните проби и изолиране на заразените.

Заведенията, магазините и търговските обекти остават затворени. Позволено е спортуване само в паркове в близост до дома. Отварят и археологическите музеи на открито.

Под натиск на общественото мнение и духовенството църквите остават отворени, като броят на присъстващите на литургия се определя от площта на храма.

От гръцкото здравно министерство съобщават, че към статут на строг локдаун се включват островите Миконос, Закинтос и град Орестиада.

Облекчават се мерките в области, където в последната седмица се наблюдава ограничено разпространение на вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пак скандал в "Красно село": Вегански топъл обяд вместо месо за нуждаещите се
Пак скандал в "Красно село": Вегански топъл обяд вместо месо за нуждаещите се
Бизнесът: Ново затваряне ще бъде катастрофално
Бизнесът: Ново затваряне ще бъде катастрофално