НОВИНИ

Франция въдежда нови строги ограничения - вечерен час за парижани

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:12, 19.03.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В 16 области на Франция, включително и Париж, влизат в сила нови строги ограничения срещу последния пик на COVID-19. Затварят се заведения и магазини, въвежда се нов вечерен час, излизането става с разрешително, а отдалечаването е на не повече от 10 километра от адреса по местоживеене.

Мерките ще променят живота на 12 милиона души за следващите четири седмици.

Този път, за разлика от предишната година, никой не бърза да напусне Париж преди влизането в сила на новите мерки срещу пандемията. Жителите на столицата са се примирили с ограниченията като част от ежедневието им.

В новия им вариант вечерният час не е от 18, а от 19 часа. Електронна или хартиена бланка ще позволява излизането по необходимост - за работа, за лекарства, храна или за спортуване на открито в радиус до 10 километра от дома. Училищата остават отворени. Фризьорските салони - също.

Снимка: БГНЕС

Парижани са наясно с необходимостта от мерките, но не са убедени в ефективността им.

Според тях повечето магазини няма да работят, ще е възможно да се излиза, но в Париж все пак ще има пространства, които ще функционират и ще привличат хора. Тоест няма как да се избегне струпването по пероните, в транспорта, на някои обществени места.

Надеждите на здравните работници са повече да не се повтаря сегашната ситуация, при която болниците изчерпват лимита си за прием на болни от коронавирус. Само в Париж и в региона пациентите с COVID-19 в реанимация са над 1 200.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След дълго безводие: В Караисен и Бяла черква ще имат нов водопровод
След дълго безводие: В Караисен и Бяла черква ще имат нов водопровод
Победа дели три българки от олимпийски квоти в борбата
Победа дели три българки от олимпийски квоти в борбата