НОВИНИ

Облачността постепенно се разкъсва и намалява

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 19.03.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Утре, на 20 март, официално посрещаме астрономическата пролет, но и в близките дни температурите ще се задържат много по-ниски от обичайните и отново ще има валежи от сняг.

Днес максималните температури ще са между 6° и 11°. Ще духа слаб, в Дунавската равнина умерен северозападен вятър. По-значителна облачност ще има главно в Южна България, както и по Южното ни Черноморие, където ще превали слаб дъжд, в планинските райони сняг. Повече слънце ще има в Северозападна България, но облачността и в останалата част от страната постепенно ще се разкъса и намалее.

Още през нощта от югозапад облачността отново ще се увеличи. Ще бъде почти тихо, с минимални температури в повечето райони между минус 2° и 3°. Облачно ще бъде и през деня, а от югозапад ще започнат валежи от дъжд, в планинските райони от сняг. Вечерта ще завали и в Централна България. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 5° и 10°.

Облачно време ще преобладава в планините, ще има и валежи от сняг. Ще духа слаб до умерен югоизточен, по високите и открити части югозападен вятър. Максималните температури в курортите - минус 4° на Алеко, в Пампорово, както и в ски зона Шилигарника в Банско: около минус 2°, минус 1° в Боровец.

В повечето райони от Западна и Централна Европа ще остане сравнително студено, особено в Швейцария и Австрия, където снеговалежите ще продължат. Ветровито и със значителни валежи, предимно от сняг, ще бъде на Скандинавския полуостров. На Балканите от югозапад ще започнат нови валежи от дъжд, в планините и планинските райони - от сняг. Причината - пореден циклон, който ще окаже влияние на времето и у нас.

Значителни валежи ни очакват в неделя и понеделник. Още през нощта срещу неделя на много места в западната част от страната дъждът ще премине в сняг, в неделя валежите там ще са смесени от дъжд и от сняг, а на изток ще вали предимно дъжд. Ще духа умерен източен вятър, който през нощта срещу понеделник ще се ориентира от североизток, с него ще нахлува още по-студен въздух и сняг ще завали и в Североизточна България, а в комбинация със силния вятър там ще има условия за виелици и навявания. Интензивни валежи и от дъжд, и от сняг се очакват и в понеделник. Във вторник и сряда ще остане облачно, но ще превалява по-слабо и не така повсеместно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марияна Николова пред БХРА: Браншът ще продължи да се подпомага, приоритет е летният сезон
Марияна Николова пред БХРА: Браншът ще продължи да се подпомага, приоритет е летният сезон
Солскяер: Погба ни липсваше
Солскяер: Погба ни липсваше