НОВИНИ

Бойко Борисов инспектира разширяването на газопреносната ни система край Пирдоп

bnt avatar logo
от БНТ
10:52, 19.03.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Бойко Борисов инспектира напредъка по изграждането на довеждащия газопровод до Панагюрище и Пирдоп. С него е изпълнителният директор на "Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

Проектът е от ключово значение за региона, защото от него ще се възползват както големи индустриални потребители, така и обекти като детски градини, училища, други институции и битови клиенти в района.

"Този газопровод не го правим само за заводите, но и за хората. До края на година ще построим и интерконектора с Гърция, с което ще се даде възможност за доставки на втечнен газ от цял свят“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

Инвестицията на "Булгартрансгаз" в този газопровод е 36 млн. лв. Газопроводът е с дължина 62 км, като се свързва със съществуващата мрежа на "Булгартрансгаз", обясни Малинов.

Дебитът на тръбата е 250, минава през пет общини - Панагюрище, Пирдоп, Златица и др. Освен за дребните постоянни консуматори, има и други индустриални консуматори в региона, чиято индустрия е свързана с тази на "Аурубис".

Въпреки че тръбата изглежда малка в сравнение с тези, които сме виждали в развитието на нашата мрежа, това, което очакваме като консумация техническа, е да обезпечим консумацията на България с 10%.

Тази тръба може да пренася 300 млн. кубични метра газ годишно, каза още Малинов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финал преди финала! ЦСКА срещу Лудогорец за Купата на България
Финал преди финала! ЦСКА срещу Лудогорец за Купата на България
Динамо Загреб осъществи знаменит обрат срещу Тотнъм
Динамо Загреб осъществи знаменит обрат срещу Тотнъм