НОВИНИ

Мария Георгиева от 24 РИК - София: Хартиено-машинният протокол е труден и се допускат много грешки

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 19.03.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

На територията на 24 Изборен район - София има 486 стандартни секции. Всички те са с избиратели над 300 човека, следователно навсякъде ще се гласува и с машини.

Това означава, че всички наши секционни избирателни комисии ще се сблъскат с така наречения хартиено-машинен протокол, който за различните райони ще бъде с различна дължина, но горе-долу около 20 страници, обясни в "Денят започва" Мария Георгиева от 24 РИК-София.

"Нашият опит от предишни избори, в които сме участвали, показва, че този тип протокол е труден и се допускат много грешки, приблизително 8 от 10 секционни избирателни комисии правят грешки в този протокол", каза Георгиева.

Тя допълни, че в протокола, който е приет, е обърнат редът на някои точки на попълване - първо ще се попълни по-задна точка, след което трябва да се върнат към по-горна точка. Сиковете за първи път ще се сблъскат с такова връщане и преподреждане на реда. Освен това навсякъде ще трябва да се отчитат съответните гласове - действителни, недействителни, по партии от хартия и от машинното гласуване и тук се допускат грешки, допълни Георгиева.

По думите ѝ има точки, които трябва да отпаднат, защото информацията в тях се повтаря, нужно е и различно структуриране на протокола, защото настоящото е неясно. 25 РИК е излязъл с предложение до ЦИК максимално да се опрости този протокол.

Най-голямото им притеснение е, че сиковете няма да бъдат запознати отблизо с машините.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швеция, Дания и Норвегия засега няма да ваксинират с "Астра Зенека"
Швеция, Дания и Норвегия засега няма да ваксинират с "Астра Зенека"
Поколението на пандемията: Как COVID кризата влияе на младите хора в Европа
Поколението на пандемията: Как COVID кризата влияе на младите хора в Европа