НОВИНИ

Проф. Николай Габровски: В "Пирогов" за първи път имаме много деца - болни от COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 19.03.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Още
Слушай новината

Обществото се справя чудесно през целия период на пандемията. Прояви се голям разум и търпение, което е най-важно, защото ние знаем, че контролът над епидемията е в изолацията и във ваксинацията. Това заяви в "Денят започва" проф. д-р Николай Габровски, зам.-директор на "Пирогов" и зам.-председател на БЛС.

По думите му, това са двата пътя, тъй като в момента ваксинацията се забавила по независещи от нас причини. Организацията вече е създадена. Остава другата мярка - изолацията, която доказа, че работи. Нашият проблем се казва COVID-19 и смятам, че дотук се справяме добре, допълни проф. д-р Габровски.

"Здравната система е категорично подготвена. Тя го доказа още ноември месец, когато имаше много тежък наплив. За първи път болниците бяха обсадени от хора, които чакаха да бъдат приети, защото имаше твърде много болни идващи наведнъж", каза още проф. д-р Габровски.

По думите му, в момента в "Пирогов" положението е доста тежко.

"Намалихме броя на леглата, които бяха за Ковид, върнахме се към една почити нормална работа в началото на годината. Уви, в рамките само на дни ескалацията е толкова бърза, че ние постепенно трябваше да отворим от 250 да стигнем до 400-450, отваряме нови допълнителни легла", каза проф. д-р Габровски.

Според него искането на Касата "Пирогов" да отвори 80 легла допълнително би затруднило нормалната работа като спешна болница, поради което ще се отвори по-малък брой легла, но ще бъдат за сметка на детските легла.

За съжаление, при тази вълна наблюдаваме, че има много болни деца, каза още проф. д-р Габровски.

"Никога не сме имали 11-12 деца на лечение от COVID-19 в "Пирогов". Те са в стабилно състояние. Но не може да се каже, че при децата болестта протича по-леко, понякога и при тях е доста тежко, което налага доста интензивни наблюдения и грижи", уточни проф. д-р Габровски.

В момента в "Пирогов" се лекуват над 450 пациенти, от които 55-56 са в реанимационното отделение, повечето от тях са интубирани.

Това, което прави впечатление за новия щам, са две неща - възрастта е по-млада на засягане. Средно пациентите са по-млади.

Проф. д-р Габровски каза още, че днес започва ваксинацията в "Пирогов", събота и неделя също ще има ваксинационни пунктове в опит да се навакса пропусната седмица.

В "Пирогов" 4 пункта за имунизации ще приемат желаещите от 10:00 часа днес. Ще се приемат тези, които имат онлайн записани часове от 12-ти до 19 март.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат движението в тунел "Витиня"
Пускат движението в тунел "Витиня"
Проф. Илко Гетов: ЕМА днес ще вземе решение за промяна в кратката характеристика на "Астра Зенека"
Проф. Илко Гетов: ЕМА днес ще вземе решение за промяна в кратката характеристика на "Астра Зенека"