НОВИНИ

Швеция, Дания и Норвегия засега няма да ваксинират с "Астра Зенека"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:43, 19.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Швеция, Дания и Норвегия засега няма да подновяват имунизацията с "Астра Зенека". Трите страни водят самостоятелни разследвания на случаите на тромбози при имунизирани. Според норвежки учени - причина за страничните ефекти е силният имунен отговор. Другите европейски държави, които бяха преустановили имунизацията с "Астра Зенека", подновяват ваксинирането.

Норвегия разследва три случая на получаване на големи кръвни съсиреци след ваксиниране с "Астра Зенека". Имунизираните са здравни работници под 50 години. Единият мъж е починал.

"Видяхме какво реши Европейската агенция по лекарствата и решихме засега да не подновяваме ваксинирането с "Астра Зенека", докато не завърши нашето разследване. Случаите се появиха почти по едно и също време и са на пациенти, ваксинирани почти по едно и също време. Смятаме, че е много важно, за да се установи дали съществува причинно-следствена връзка или не, а също и да се използва цялата информация, която е налична в момента", заяви директорът на Норвежкия институт за обществено здраве Камила Столтенберг.

Хипотезата, по която работят учените в Осло, е че при поставянето на ваксината, се е получила имунна реакция, която е довела до комбинация от кръвни съсиреци и ниско ниво на тромбоцити.

"Открихме специфични антитела у тромбоцитите, които показват картина, позната от други области на медицината и предизвикана от конкретни медикаменти. Това, което наблюдавахме, е че симптомите са наблюдават от 3 до 14 дни след ваксиниране", коментира гл. лекар в Университетската болница в Осло Пол Андре Холм.

Неподновяването на имунизацията с "Астра Зенека" няма да наруши имунизационния план на Норвегия.

В съседна Швеция здравните експерти ще обсъдят решението на Европейската агенция по лекарства и ще излязат със свое становище следващата седмица.

"Искаме да зададем още въпроси на "Астра Зенека". Не става въпрос дали Европейската агенция по лекарствата дава червена или зелена светлина, но има един дълъг обяснителен текст и материали, които искаме да проучим на спокойствие", каза директорът на Агенцията по обществено здраве Йохан Карлсон.

"Астра Зенека" е британско-шведска компания, базирана във Великобритания. В Швеция има един смъртен случай на пациент, имунизиран с "Астра Зенека". Пряка връзка с ваксината не е открита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александровска болница възобновява ваксинирането на хората от електронния регистър
Александровска болница възобновява ваксинирането на хората от електронния регистър
Мария Георгиева от 24 РИК - София: Хартиено-машинният протокол е труден и се допускат много грешки
Мария Георгиева от 24 РИК - София: Хартиено-машинният протокол е труден и се допускат много грешки