Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проф. Стойнев: Свлачищата можем да ги предвидим, срутищата са внезапен процес

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 19.03.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

При свлачищата има един предварителен, подготвителен етап, който може да бъде с различна продължителност, ние можем да предвидим тези процеси - извършваме мониторинг на голям брой от свлачищата. Срутищата са едно явление, което е внезапно. Тази внезапност води до една по-голяма сериозност по отношение на опасността на този процес.

Това заяви в "Денят започва" проф. Стефчо Стойнев от Минно-геоложкия университет.

По думите му, свлачище и срутище са различни процеси с различна динамика, различен механизъм на развитие, по различен начин се подхожда при проучването, изследването, проектирането и укрепването на тези процеси.

"Ако свлачищата имат една по-голяма гражданственост и затова терминът се използва по-често, то срутищата са едно явление, при което ние наблюдаваме откъсване на отделни или група скални късове, които падат в основата на откоса. Разликата е в механизма", обясни професорът.

Според него, в последните няколко години се наблюдава една по-голяма интензификация и увеличение на обхвата на скалните маси, които се срутват, и Елисейна е направила по-видим този процес. Но професорът даде пример и с пътя към Рилския манастир, магистрала "Струма", пътя за Предела, пътя между Смолян и Рудозем.

"Срутищата засягат основно инфраструктурата. Много малко са случаите както град Провадия, където населени места са засегнати от тези процеси. Основното мероприятие при срутищата си остава защитата с мрежи. Има и други методи - изграждат се т. нар. джоб стени в основата на откосите, високоякостни еластични улавящи мрежи, каквито има между двата тунела на АМ "Люлин". Подходът е познат, но по-методично трябва да започнем да изучаваме тези процеси", коментира Стойнев.

От АПИ са обходили стотици километри от републиканската пътна мрежа, отбелязани са опасните участъци и те подлежат на конкретни проучвания, на детайлизиране и на изготвяне на проекти за укрепване.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вдъхновеният Музети спря Григор на 1/4 финалите в Акапулко
Вдъхновеният Музети спря Григор на 1/4 финалите в Акапулко
Кметът на село Елешница: Незаконни сметища край река Места няма
Кметът на село Елешница: Незаконни сметища край река Места няма