НОВИНИ

Позагуби ли се във времето паметта за д-р Желю Желев?

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 19.03.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Пространството между ул. "Московска", пл. "Княз Александър I" и сградата на Народното събрание ще се казва площад "Желю Желев", реши Столичният общински съвет.

По този повод в "Денят започва" Димитър Луджев изрази благодарността си към общинските съветници, които са взели това решение.

"Прави чест на Столична община, че взеха това решение. Крайно време беше. От години ние предлагахме, настоявахме и сега сме много щастливи и благодарим за това, че най-после Желев получи едно достойно признание, достойна памет. Мястото е много добро, това е център, свързано е с неговата дейност, въобще с началото на нашата революция, на нашия преход. Следващата стъпка мисля, че трябва да бъде направен един бюст-паметник на д-р Желев. Това ще бъде много важно", коментира още Луджев.

Според него малко се е позагубила във времето паметта за д-р Желев.

"Няма да е зле не само за д-р Желев въобще за всички тези неща, които се случиха, за тези огромни промени, които се случиха в България през тези години, по-често да се напомня на българите, каза Луджев.

По думите му има една доста неприятна тенденция в нашия обществен живот. Много се дава глас на едни конспиративни разсъждения с късна дата какво се е случило. За това трябва действително да се припомни кой беше д-р Желев, допълни Луджев.

Площад ще носи името на Желю Желев

Според журналистката Мира Добрева, която е снимала филм за д-р Желев в село Грозден, историята не се е позагубила в наши дни.

"С всички документални филми и спомени за Мария и Желю Желеви ние се опитваме да напомняме непрекъснато, че нищо не започва от днес. И че знаците на историята не бива да се погубват и оставят под килима, защото там могат да бъдат само стъпкани. А не когато ги стъпчем, а стъпим на тях, можем да вървим по-нагоре в демокрацията, към която се стремим и която беше толкова дълга като преход, но началото беше поставено тогава и ние не можем да забравим това. Не можем да обиждаме тези хора", коментира Мира Добрева.

Още за д-р Желев вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отличен Везенков при третата поредна победа на Олимпиакос в Евролигата
Отличен Везенков при третата поредна победа на Олимпиакос в Евролигата
Сестри Стоеви отстъпиха в Бирмингам, Зечири също е аут
Сестри Стоеви отстъпиха в Бирмингам, Зечири също е аут