НОВИНИ

ЦИК направи демонстрация за граждани как да гласуват с машините

Николай Минков
от Николай Минков
11:53, 19.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Публична демонстрация на машинно гласуване организира Общественият съвет към Централната избирателна комисия. Целта е да се даде възможност на гражданите да се запознаят с новия начин за упражняване на вота и да проверят - дали машините правилно отчитат подадените гласове. За целта ще се сравняват данните от машинния протокол с ръчно преброяване на контролните разписки.

Уникалната магнитна карта, с която гласоподавателят ще гласува машинно, се получава от Секционната избирателна комисия срещу представяне на лични документи. Тя се поставя в слота на машината, за да започне гласуването. Изчаква се около 5-6 секунди, след което се зарежда бюлетината в електронен вариант, която е в три страници.

След гласуване излиза разписката, която показва, че е упражнено правото на вот за парламентарните избори. Тази разписка се сгъва и се поставя в непрозрачна урна, която няма нищо общо с урните, предназначени за хартиените бюлетини. По-малко от минута отнема гласуването.

Председателят на обществения съвет към ЦИК Росица Матева обясни: Техническата изправност на машинното гласуване ще бъде гарантирана, след като приключи проверката на съответствието на типа устройство с изискванията на Изборния кодекс, което се извършва от Държавна агенция "Електронно управление" и двата института по метрология и по стандартизация. Ние там също ще наблюдаваме този процес. Днес следобяд имаме среща с председателя на държавната агенция и следващата седмица ще отидем да наблюдаваме процеса на удостоверяване на съответствието и едва след като излезе резултатът от тази проверка, те ще кажат дали тази машина съответства на изискванията на Изборния кодекс и може да бъде проведено гласуване с нея. А иначе машинното гласуване гарантира липсата на недействителни гласове и гласувайки с машина всеки избирател може да е сигурен, че неговият глас ще бъде отчетен.

9390 секции ще бъдат снабдени с машини за гласуване, а за тяхната изправност в деня на вота ще се грижат над 2000 техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш началник във "Военно разузнаване" ръководел групата за шпионаж у нас
Бивш началник във "Военно разузнаване" ръководел групата за шпионаж у нас
Боркините ни започват днес битките си за олимпийските квоти
Боркините ни започват днес битките си за олимпийските квоти