НОВИНИ

Методите за изследване на антитела за COVID-19 у нас са различни. Какви са те?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:14, 19.03.2021
35583
Чете се за: 03:30 мин.
Още
Слушай новината

Европейската комисия взе решение за свободно придвижване в Европа пътниците да имат възможност в т.нар. "зелен паспорт". В него ще фигурира или удостоверение, че са боледували от COVID-19 и имат антитела, или че са ваксинирани, или че имат отрицателен PCR тест.

Все още обаче има доста неизвестни. На кои фирми ще се признават изследванията, с какви стойности, за какво време, това важи и за преболедувалите - колко месеца след преболедуване можем да считаме, че те са предпазени и могат да получат такъв сертификат.

Ще приемаме ли пътници, ваксинирани с руската ваксина?

Отговорът е - да. Преди дни премиерът Борисов заяви, че ще приема туристи, ваксинирани с руската ваксина. Дали така ще бъде в рамките на целия ЕС - все още не се знае.

Какъв ще бъде титърът на антитела, който ще се счита за достатъчен?

В момента у нас антителата се изследват по много методологии, заяви за БНТ проф. Ива Угринова от лабораториите на "Пирогов".

Методът е Елайза, но апаратите, мерните единици са различни, както и крайният резултат.

"Мога да посъветвам да се гледат референтните стойности. Във всеки резултат има посочени референтни стойности, спрямо които един резултат се приема за негативен или позитивен, кои са границите на нормалност", обясни проф. Угринова.

Проф. Угринова показва три различни варианта на тестове за антитела с много различни стойности като крайна цифра.

При първия, резултатът от една от използваните в "Пирогов" машини, е 5.5 и е положителен за наличие на антитела, защото референтната стойност е над 1.

При втория, направен също в "Пирогов", но на друга машина, вече виждаме числото 284 при референтна стойност над 22.

"Трябва да внимание на мерните единици, тука става дума за условни единици юнитс пер милилитър. Други апарати имат други мерни единици и тогава числото отпред ще бъде друго. Затова някой казва аз имам 1000 антитела, а друг казва имам 19", обясни проф. Угринова.

Именно затова по думите ѝ Европейската комисия обсъжда в момента кои стойности ще бъдат валидни за бъдещия зелен сертификат.

"Аз лично смятам, че трябва да има някакъв буфер, който да означава известна несигурност и над него всички хора да могат да влязат в този зелен сертификат", допълни тя.

Според нея зеленият сертификат трябва да бъде издаван от медицинско лице.

Медицинските лица ще бъдат запознати с решенията на ЕК и когато лицето получи този зелен сертификат това означавам, че може да пътува, не е необходимо да има цифрово изражение вътре.

Становището на ЕК за зелените паспорти ще излезе към средата на лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изкуство в сауна: "Горещите" представления се предлагат в Токио
Изкуство в сауна: "Горещите" представления се предлагат в Токио
Олимпиакос победи Арсенал в Лондон, но отпадна от Лига Европа
Олимпиакос победи Арсенал в Лондон, но отпадна от Лига Европа