Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кой и къде може да се ваксинира?

от БНТ
13:00, 19.03.2021
6509
Чете се за: 06:45 мин.
У нас
Слушай новината

Възстановява се ваксинацията в страната, след като Европейската агенция за лекарствата излезе със становище, че "Астра Зенека" е безопасна и ефективна. Възстановява се работата и на електронния регистър. От тази сутрин пунктовете за имунизация в страната отново работят.

Всички, които са се записали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинирането беше спряно, ще бъдат служебно презаписани за една седмица напред. Всеки регистриран ще получи СМС или имейл. Има възможност за промяна на деня и часа.

СОФИЯ

В "Пирогов" 4 пункта за имунизации приемат всички, които имат онлайн записани часове от 12 до 19 март. Пунктовете на "Пирогов" ще работят и през почивните дни.

Възстанови се работата и във Ваксинационния център на болница "Св. Анна". Осигурени са два екипа. Единият ще обслужва гражданите, които са си записали ред за днес. Вторият екип ще обслужва гражданите, записали се за предишни дати, но пропуснали реда си поради временното спиране на ваксинирането.

Снимки: Десислава Кулелиева/БНТ

И "Александровска" болница подновява имунизациите с ваксината на "Астра Зенека" във фургона пред бариерата на болницата. Ще бъдат ваксинирани гражданите, регистрирани в електронния регистър, определени за днес, както и граждани, пропуснали имунизацията заради спирането на ваксината.

ВАРНА

Ваксиниране във Варна се извършва в петте ДКЦ-та в града, в сградата на РЗИ и във Военноморска болница.

Към 12 ч. в петък записаните в електронния регистър, могат да бъдат ваксинирани само с "Астра Зенека". Поликлиниките очакват да получат ваксини в петък следобед. За тези, на които трябва да бъде поставена втора доза, независимо от вида ваксина, проблем няма.

ПЛОВДИВ

От РЗИ-Пловдив потвърдиха за БНТ, че имунизационните кабинети на територията на цялата област възобновяват ваксинациите. Вижте адресите на всички кабинети ТУК

ОБЛАСТ ХАСКОВО

10 са пунктовете в Хасковска област за имунизация срещу COVID-19, те са в гладовете Хасково, Димитровград, Харманли, Любимец и Свиленград.

Имунизацията е само с препарата на "Астра Зенака". РЗИ разполага с 42 флакона, или 420 дози от ваксината. Налични количества има в останалите пунктове, както и при личните лекари.

Всеки, който е записан в информационната система на МЗ, но е пропуснал часа си заради спряната имунизация, сега може да се ваксинира, дори и да не получи СМС. Записаните при личните лекари, трябва се свържат с тях.

Междувременно продължава и поставянето на втора доза на групите от фазите на националния имунизационен план, както и на участници в изборния процес.

Освен в кабинета на РЗИ в Хасково, пунктовете са:

Бившата клинична лаборатория на МБАЛ- Хасково

МБАЛ- Хигия- Хасково

АПМП „Медикус“ в Първа поликлиника -Хасково

МБАЛ- Харманли

АГППМП „Асклепий“ Харманли

„Медицински център Диамедикъл – 2013“ Димитровград

„Медицински център І –Свиленград“ ЕООД

АИПМП д-р Васка Арнаудов Свиленград

Специализираната болница за рехабилитация в Любимец

ОБЛАСТ ЯМБОЛ

В седем кабинета се възобновява ваксинирането с "Астра Зенека" в Ямболска област на регистрираните в електронния регистър.

Кабинетите са разположени в МБАЛ „Свети Пантелеймон", МБАЛ „Свети Йоан Рилски", ДКЦ 1, СБАЛ по кардиология, Кардиологичен медицински център, Медицински център Бербатов и РЗИ.

Всички избрали дата за имунизация против COVID-19 от 12 до 18 март ще бъдат презаписани и уведомени за поставяне на ваксина през април. От днес започва имунизацията на избралите дата 19 март и следващите дни от медеца по график.

Личните лекари ще възобновят ваксинирането на желаещите от пациентските си листи след новата доставка на препарата "Астра Зенека" в края на седмицата. От РЗИ-Ямбол съобщиха, че ще бъдат унищожени няколко дози ваксини от отворени флакони неизползвани от личните лекари.

ОБЛАСТ СЛИВЕН

В Сливенска област пет са определените кабинети за имунизация на заявилите желание в електронния регистър. Кабинетите са разположени в ДКЦ 1, Военна болница, МБАЛ „Иван Селимински" МБАЛ „Хаджи Димитър" и Специализирана хирургична болница за активно лечение „Амброаз Паре".

Поставяне на ваксина ще се извършва и при личните лекари в областта. Доставката на ваксина за общопрактикуващите лекари ще става след заявка от тяхна страна пред РЗИ.

Останалите неизползвани ваксини от отворени флакони ще бъдат унищожени по процедурата за унищожаване на биологични отпадъци, съобщиха от здравната инспекция в Сливен.

ОБЛАСТ РУСЕ

7 са кабинетите , в които се извършва ваксинация в Русенска област.

Това са:

Университетска болница “Канев”

Университетска болница “Медика”

Общинската болница в гр. Бяла- “Юлия Вревска”

Регионалната здравна инспекция в Русе

Белодробната болница “д-р Димитър Граматиков”

Медициски център -1 /бившата “Втора поликлиника”/

Медицински център “Медик консулт”

По 1,2 флакона с "Астра Зенека" са раздадени на 79 лични лекари в региона.

ОБЛАСТ СМОЛЯН

От днес ваксинацията с "Астра Зенека" и на територията на Смолянска област е възобновена, съобщиха от РЗИ-Смолян. През
почивните дни ще се ваксинират лица попадащи във фази от I до III от Националния ваксинационен план и заявилите желание
през електронния портал.

На 20 март - събота, това ще става в специализирания имунизационен кабинет на РЗИ-Смолян, а на 21 март - неделя, ваксини ще се поставят в кабинетите на болниците в Златоград и Девин.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Байерн-ПСЖ и Реал-Ливърпул в 1/4 финалите на Шампионската Лига!
Байерн-ПСЖ и Реал-Ливърпул в 1/4 финалите на Шампионската Лига!
Марияна Николова пред БХРА: Браншът ще продължи да се подпомага, приоритет е летният сезон
Марияна Николова пред БХРА: Браншът ще продължи да се подпомага, приоритет е летният сезон